Article_Top_970x250

Reakcije visokog predstavnika i Veleposlanstva SAD-a o uvođenju izvanrednog stanja u RS

koronavirus u BiH

Reakcije visokog predstavnika i Veleposlanstva SAD-a o uvođenju izvanrednog stanja u RS

ožu 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Odluku o proglašenju izvanrednog stanja ''za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj uslijed koronavirusa''.

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini poručili su za N1 da iako nisu pročitali tekst Odluke o proglašenju izvanrednog stanja u RS - životi građana moraju biti prioritet.

- Iako visoki predstavnik još nije imao priliku proučiti tekst odluke Narodne skupštine RS, on ističe da zaustavljanje širenja COVID-19 i spašavanje života građana moraju biti prioriteti za sve vlasti u BiH. Visoki predstavnik pozdravlja namjere vlasti u RS da koriste dostupne mehanizme, ali naglašava i potrebu da se u potpunosti ispoštuju ustavi BiH i RS - stoji u odgovoru na upit N1.

- U tom kontekstu, visoki predstavnik pozdravlja opredijeljenost predsjednice RS da ove izvanredne ovlasti koristi u interesu javnog zdravstva, istovremeno radeći na uspostavi odgovarajućeg balansa između očuvanja dobrobiti stanovništva i očuvanja građanskih sloboda te podstiče tijesnu suradnju s vlastima BiH i FBiH - priopćeno je.

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali da još uvijek nisu vidjeli tekst Odluke o proglašenju izvanrednog stanja u Republici Srpskoj te, stoga, ne mogu komentirati danas donesenu Odluku.

Kako navode u odgovoru na upit ove televizije, Veleposlanstvo podržava vlasti širom Bosne i Hercegovine koje poduzimaju korake u suočavanju s pandemijom.

- Još nismo vidjeli tekst odluke, i stoga ne možemo komentirati njen konkretan sadržaj. Kao što smo već ranije rekli, podržavamo vlasti širom BiH koje poduzimaju odgovarajuće kratkoročne, zakonske i srazmjerne mjere kako bi se suočile sa trenutnom pandemijom. 

Istovremeno, svi napori na rješavanju ove krize moraju biti transparentni. Koordinacija s drugim tijelima, posebno na državnoj razini, mora biti prioritet. Sve aktivnosti se moraju provoditi uz puno poštivanje vladavine zakona i prava građana' - kazali su iz Veleposlanstva SAD.

Dnevnik.ba