StoryEditor

Reakcije nakon sastanka u Aluminiju: Nismo zadovoljni, mogući štrajkovi

Piše D  /  13.08.2019., 01:08h

"526 ljudi želi da radi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jednu i drugo, što nije valjan odgovor, a 177 nisu ništa zaokružili. Što se tiče ovoga, samo bi radilo u toj prvoj fazi a u drugoj se ne spominju. Bilo bi tu tehnološkog viška negdje otprilike 550, što je lošije nego kad smo prošli put pričali. Što se tiče plana zbrinjavanja djelatnika, prvo bi trebala proći sistematizacija. Trenutno je tu strateški partner neka izraelsko-kineska firma", istaknuo je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, nakon sastanka održanog u mostarskom poduzeću Aluminij.

Bebek je govorio i o tome šta će biti sa radnicima koji trebaju u mirovinu te naveo: "Što se tiče mirovine, pričali smo o tome prošli put. Kad pođe čovjek u mirovinu bilo kada, u tom slučaju bi mu se sve uplatilo, a mi smo to tražili pisanim putem i s pečatom. U svakom slučaju, puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljeno", naveo je Bebek.

Novinarima se obratio i Romeo Biokšić, iz Nezavisnog sindikata Aluminija, koji se složio s Bebekom te poručio kako nisu zadovoljni današnjom rundom pregovora. "Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Na osnovu ankete koja je rađena po pitanju nastavka rada 64 posto djelatnika se izjasnilo da bi nastavilo daljni nastavak rada, devet da bi uzelo otpremninu, šest posto za obje varijante dok se 21 posto nije nikako izjasnilo. Samim tim dovodimo se u nezgodnu situaciju i po pokretanju plana gdje smo dobili i trenutnu sistematizaciju radnih mjesta. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Dakle, 1. rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva", naveo je Biokšić.

Sindikati radnika Aluminija, navode, ponovno će tražiti od Vlade Federacije BiH ugovor o isplati doprinosa za sve djelatnike Aluminija d.d. Mostar, prve su to informacije sa sastanka.

Sastanku su prisustvovali Nadzorni odbor, direktori Uprave Aluminija, predstavnici sindikata, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:22