StoryEditor

Reakcije na nagodbu Agrokorovih vjerovnika

Piše D  /  04.07.2018., 11:07h

Koalicijski partneri u Vladi zadovoljni su postignutom nagodbom jer sačuvana je stabilnost gospodarstva. Još je dosta izazova, ali potencijal razvoja i investiranja u koncern postoji, poručili su.

"Radna mjesta su sačuvana. Imaju potencijal razvoja investiranja novih zapošljavanja, rasta plaća i to je ono što očekujemo od sustava", kaže  HNS-ov Ivan Vrdoljak i dodaje da od onih koji su nezadovoljni, uključujući i Todorića, očekuju sudske procese.

U SDP-a kažu da je upletanje Vlade u Agrokor ostavilo veliku mrlju na cijeli postupak. "Bit će tu tužbi i problema, da bi se moglo desiti da i porezni obveznici moraju na kraju taj šlamperaj HDZ-a platiti", misli Gordan Maras, piše HRT.

Oporbu zabrinjava što će velik udio u vlasništvu Agrokora imati ruske banke. Za njih je to sigurnosni problem. Ivan Lovrinović iz "Promijenimo Hrvatsku" komentira da su pravu nagodbu oko Agrokora postigle ruske banke i američki investicijski fondovi. Prema tome to su, kaže, geopolitički potezi.

"Ostaje samo gorak okus u ustima za sve hrvatske građane, osobito za one koji su direktno uključeni u prehrambenu industriju jer je ovim činom više od 50 posto hrvatskog gospodarstva završilo u rukama stranaca", komentira Branimir Bunjac iz Živog zida.

Iz HDZ-a pak poručuju da je potvrda nagodbe dobar temelj za nastavak restrukturiranja poslovanja Agrokora. Ovo je važna reforma, poručuju. "Financijski vjerovnici su postali budući vlasnici, a ne zato što to nitko nije htio, nego zašto što je to određeno financijskim dubiozama starog Agrokora dok je njime upravljao Ivica Todorić", kaže HDZ-ov Branko Bačić.

Analitičari napominju da u Agrokoru sada moraju ubaciti u petu brzinu, jer slijedi restrukturiranje, a vjerovnici vape za povratom dijela novca.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je malo vjerojatna "rasprodaja kompanije pomalo". "Puno je vjerojatnije da će se dogoditi razmjena dionica i dioničarske strukuture će se mijenjati", pojašnjava. "Posljednje što očekujem da će u nekom periodu dvije do tri godine, pri tome mislim na maloprodaju, biti prodani ozbiljnim strateškim igračima", kaže pak Andrej Grubišić, također ekonomski analitičar.

Do sada zbog Agrokora državni proračun nije trpio, tvrdi ministar financija Zdravko Marić, no neizvjesno je što će biti s mogućim sudskim procesima u budućnosti. U svim procesima takve vrste Državno odvjetništvo je to koje zastupa RH tako da, kaže, vjeruju da će biti zaštićeni interesi poreznih obveznika i samog proračuna.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:35