StoryEditor
Christian Schmidt:

"Reakcije koje dolaze iz RS govore same za sebe. Ja sam strpljiv, ovo je maraton"

Piše desk  /  13.04.2022., 17:30h
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetio je danas Brčko distrikt BiH, gdje se sastao s brojnim dužnosnicima. Nakon okončanja sastanaka Schmidt je održao pres konferenciju na kojoj se obratio građanima.

Schmidt je pres konferenciju započeo izjavom da se nada da će BiH u dogledno vrijeme imati budžet za ovu godinu i da u tom budžetu neće zaboraviti na Brčko distrikt.

"Ova pozicija koju ima Brčko distrikt ima nije jedinstvena pozicija, no ima brojne prednosti. Kao neko ko je ranije obavljao pozicije i ministra poljoprivrede i prometa u njemačkoj vladi vrlo dobro sam upoznat s tim prednostima", kazao je Schmidt, prenosi Klix.

U nastavku je rekao da je u svemu ipak najvažnija vladavina prava.

"Vrlo sam ohrabren informacijama kako se vladavina prava provodi u Brčko distriktu. Ovo je prilika da na primjeru Brčkog svi u BiH vide kako stvari mogu funkcionirati", dodao je Schmidt.

Poručio je da, ako svi budu poštivali Ustav BiH, onda nitko ne bi imao prostora da se buni protiv izvršnih odluka, bilo da su one od visokog predstavnika ili nekog drugog.

"Ponekad me ljudi pitaju možemo li karakterizirati BiH kao mjesto gdje se ne iskorištavaju šanse. Ja im odgovorim da ne možemo generalno. Neki me pitaju možete li navesti neki pozitivan primjer iz BiH, da ne navodite samo probleme. Mislim da se u tom slučaju Brčko može poslužiti kao pozitivan primjer, mjesto gdje se iskorištavaju prilike", .

Na kraju je komentirao i reakcije u entitetu RS koje je izazvala njegova jučerašnja Odluka kojom je obustavio zakon o nepokretnoj imovini RS.

"Reakcije koje dolaze iz RS govore same za sebe. Ja sam strpljiv, ovo je maraton, ali svi želimo da se stvari odvijaju u mirnoj atmosferi", zaključio je Schmidt.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:41