StoryEditor

Reagiranje HKD Napredak podružnica Bugojno na članak autora Tvrtka Milovića

Piše D  /  24.08.2020., 03:08h

DEMANTIJ
na članak objavljen 21. kolovoza 2020. na portalu dnevnik.ba

Ogorčeni, uvrijeđeni i bespoštedno oklevetani, prisiljeni smo reagirati na članak autora Tvrtka Milovića „Selmo Cikotić, Dževad Mlaćo i Napredak Bugojna protiv Hrvata Bugojna“ objavljenog 21. kolovoza 2020. na portalu dnevnik.ba, a članak su preuzeli i portali kamenjar.com, artinfo.ba i direktno.hr.

Upravni odbor HKD Napredak Bugojno na sjednici održanoj 21. kolovoza 2020. donio je sljedeću

ODLUKU O DEMANTIJU

Odbacujemo u cijelosti ovaj javno objavljeni tekst dotičnog autora koji na zlonamjeran način iznosi niz neistina, lažnih i potpuno pogrešno interpretiranih i neprovjerenih činjenica i podataka na račun Napretkove podružnice u Bugojnu.

Držimo da je ovo imalo za cilj oklevetati Napredak, do krajnje mjere ga diskreditirati, omalovažiti, uvrijediti i nanijeti nesagledivu štetu Društvu što je zapravo kontinuirani nastavak takvih objeda na račun Društva posljednjih godina.

OBRAZLOŽENJE

Temeljem osnovnog načela Kodeksa časti BH novinara, citiramo: „Pravo na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku jedno je osnovnih prava svakoga ljudskog bića bez obzira na spol, rasu, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest i političko opredjeljenje. Iz tog prava javnosti da upoznaje činjenice i mišljenja proizlaze obveze i prava novinara.“

Dakle, tako je i pravo ovog novinara da priopći informaciju, da se slobodno izrazi i iznese kritiku. Međutim te priopćene informacije treba prethodno i provjeriti! Jer, sve ono neistinito iznešeno, je krivokletstvo.

1. Činjenica je, i to provjerena, da novinar Tvrtko Milović nije bio u Bugojnu, niti je kontaktirao ikoga iz HKD Napretka, nego temeljem teksta koji je netko drugi napisao i poslao mu, iznio informaciju, a što je za svaku osudu.

Tvrdimo da nikada nitko iz Upravnog odbora Napretka nije zabranio, niti mogao, niti imao pravo zabrane postavljanja bilo kakvih obavijesti u svezi djelovanja HVIDR-e.

Udruga HVIDR-a koristi uredsku prostoriju u Hrvatskom domu temeljem Ugovora o najmu, i upravlja svojim kako unutarnjim, tako i javnim djelovanjem. HKD Napredak Bugojno je zakupodavac i nema nikakvih utjecaja na rad udruge.

2. U Kodeksu časti BiH novinara iz 1999. također stoji: „Novinari se pridržavaju Ustava i pozitivnih zakona Bosne i Hercegovine, Statuta i akata Međunarodne federacije novinara (IFJ) kao i akata Vijeća Europe o slobodi izražavanja i informiranja i ljudskim pravima. Novinari se pridržavaju i Kodeksa za tisak i pravila i propisa Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u BiH, te Statuta i drugih akata Udruženja/udruge BH novinari.“

Novinar Tvrtko Milović je prekršio i Ustav BiH, statut, sve akte Vijeća Europe, te sve akte Udruge BH novinara. Iznio je neistine i objede na račun rada podružnice s predsjednicom na čelu i k tomu još neprimjerenim riječnikom vrijeđao osobu na temelju starosti.

Zgrada Hrvatskog doma kao i institucija HKD Napredak nije u privatnom vlasništvu. Hrvatski dom je u vlasništvu općine Bugojno, a zgrada je data Napretku na korištenje. Općina Bugojno redovitim mjesečnim subvencijama i povremenim donacijama pomaže rad podružnice i održavanje zgrade Hrvatskog doma. Podružnica HKD Napredak temeljem svoga statuta podnosi redovita godišnja izvješća Središnjici u Sarajevu.

Iz Kodeksa časti BH novinara izdvajamo: „U obavljanju svojeg posla i djelovanja novinar se mora rukovoditi općim načelima i etikom novinarskog poziva.“

Da se Tvrtko Milović-novinar rukovodio bilo kojim etičkim principom istraživačkog novinarstva, onda bi istražio i u podružnici dobio informacije:
Podružnicom upravlja skupština, odnosno upravni odbor izabran na redovitoj izbornoj skupštini (posljednja bila 7. travnja 2018.), u podružnici postoji i nadzorni odbor, redovito se održavaju godišnje izvještajne skupštine, na kojima se podnose i izvješća o radu i financijska izvješća, rad članova odbora je isključivo volonterski!

Svatko tko plati godišnju članarinu (6.-KM za učenike, studente, umirovljenike i nezaposlene, odnosno 12.-KM za zaposlene) postaje član Napretka i automatizmom i član skupštine, te ima pravo uvida u rad upravnog odbora i financijsko izvješće.

Da se u ovom članku pristupilo objektivno i istraživački, dobila bi se i točna informacija o tome koliko je dosad utrošeno u dvadesetogodišnju obnovu i rekonstrukciju Hrvatskog doma, koji 2025. obilježava stotu obljetnicu postojanja.

Od iznimne važnosti su i informacije o radu podružnice, njezinih sekcija, gostovanja diljem naše domovine, ugošćavanja eminentnih osoba i velikih imena, kao i udruga s područja umjetnosti, kulture i politike.

U svakom slučaju se ponosimo da smo se svojim radom dokazali kao jedna od najuspješnijih podružnica u velikoj obitelji od 66 podružnica HKD Napredak diljem svijeta!
Dakle, paušalne objede ljudi kojima je Napredak zbog njihovih privatnih interesa očigledno trn u oku, nisu dostojne pomena, a kamo li da Vam budu podloga za klevetu rada upravnog odbora Napretka Bugojno.

3. U Kodeksu časti BiH novinara je striktno navedeno: „Novinari se pridržavaju Ustava i pozitivnih zakona Bosne i Hercegovine, Statuta i akata Međunarodne federacije novinara (IFJ) kao i akata Vijeća Europe o slobodi izražavanja i informiranja i ljudskim pravima. Novinari se pridržavaju i Kodeksa za tisak i pravila i propisa Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u BiH, te Statuta i drugih akata Udruženja/udruge BH novinari.“

Procijenite sami, koliko prekršaja je novinar Tvrtko Milović počinio samo iz ovog člana.

4. Notorna je laž da je sin naše predsjednice vlasnik kafića. Kafić je iznajmljen drugoj osobi, profesionalnom ugostitelju i posluje temeljem ugovora o najmu.
Napominjemo da od rada kafića žive 4 hrvatske obitelji. Optužiti ga da je skinuo obavijest s unutarnjeg dijela prozora ureda HVIDR-e je apsolutna neistina jer kako bi njemu uopće bio moguć ulazak u prostorije HVIDR-e?!

5. K tomu ističemo da je pomenuti članak nanio veliku štetu ugledu našeg Društva i izravno povrijedio Zakon o zaštiti od klevete FBiH, kao i čl. 10. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Staviti Napredak u izravni kontekst nemilih zbivanja oko stradanja Hrvata Bugojna i povezivati ga s navedenim imenima je jednostavno sramotno i nedopustivo:
VELIKA UVREDA I BLAĆENJE NAPRETKA KAO INSTITUCIJE.

6. Napominjemo, da tražimo demantij navedenih objeda i opovrgavanje iznošenja lažnih informacija, jer je izravno povrijeđen čl. 4 i čl. 6. Zakona o zaštiti od klevete FBiH u kojem stoji da je: „Kleveta-radnja nanošenje štete ugledu fizičke ili pravne osobe iznošenjem i pronošenjem izražavanja neistinitih činjenica, identificiranjem te pravne ili fizičke osobe trećoj osobi!“
„Svaka osoba koje prouzroči štetu ugledu fizčkoj ili pravnoj osobi iznošenjem ili pronošenjem izražavanja neistinite činjenice, identificirajući tu pravnu odnosno fizičku osobu, odgovorna je za klevetu!“
„Za klevetu iznesenu u sredstvima javnog informiranja odgovorni su autor, odgovorni urednik, izdavač, kao i osoba koja je na drugi način vršila nadzor nad sadržajem tog izražavanja!“

U suprotnom ćemo pravnim putem i na zakonom predviđen način štititi svoje interese.

Unatoč svim zlonamjernim optužbama, neukusnim objedama i neutemeljenim prizemnim pokušajima narušavanja ugleda Društva, vrijeđanjem čelne osobe, NAPREDAK će nastaviti svoju stoljetnu misiju, zbog koje je zapravo i utemeljen i koju s uspjehom obavlja od davne 1902. a naša HKD Napredak Podružnica Bugojno od 1906. do danas.

I sve ovo nas još više jača, više motivira da nastavimo, daje nam novu snagu i vjetar u leđa, jer mi smo HKD:

HRVATSKO- dakle sve ono plemenito, utkano i stoljećima stvarano u hrvatskom biću;

KULTURNO- narod smo sa prepoznatljivom sedmostoljetnom poviješću, jezikom, književnosti, umjetnosti, kulturom; i

DRUŠTVO- dakle, sve što činimo, činimo za širu zajednicu i na dobro svih!

Bili smo i ostat ćemo u službi čovjeka!

UPRAVNI ODBOR
HKD NAPREDAK PODRUŽNICA BUGOJNO

 

26. travanj 2024 17:19