StoryEditor

Razvojačeni dobivaju prava 1. srpnja, očekuje se 20 tisuća korisnika

Piše D  /  25.05.2019., 08:05h

Uz prijedlog zakona, Parlamentu Federacije bit će upućen i prijedlog rebalansa proračuna FBiH za 2019. godinu, a nakon sjednice ministar za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salko Bukvarević pozvao je zastupnike u federalnom Parlamentu da usvoje zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Objasnivši kako je uz ovaj prijedlog Vlada usvojila i zaključak u kojem se zadužuje Federalno ministarstvo financija da pripremi rebalans proračuna, Bukvarević je naglasio kako je Vlada stava da se zajedno u parlamentarnoj proceduri nađe ili na istoj sjednici usvoji, prije svega, rebalans proračuna Federacije BiH za 2019. godinu kako bi se osigurala adekvatna sredstva i kako bi primjena ovog zakona počela od 1. srpnja 2019. kako je to zahtjev branitelja.

Govoreći o razvojačenima koji će biti obuhvaćeni ovim zakonskim rješenjem, Bukvarević je naveo kako je tu riječ o oko 20 tisuća branitelja, a objasnio je i kako je za realizaciju zakonskog rješenja tijekom jedne godine potrebno osigurati dodatnih 50 milijuna maraka. Istodobno, na sjednici Vlade usvojen je i zaključak da nakon što se izglasuje navedeni zakon, prestaje vrijediti sporazum s predstavnicima branitelja o dostignutom opsegu prava i sredstava za braniteljsko – invalidsku zaštitu jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja.

Kao što je vidljivo iz Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, branitelji mogu računati na prioritet pri zapošljavanju, zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, topličko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a.

Među pravima je ono koje se odnosi na egzistencijalnu novčanu naknadu, a koju će moći ostvariti razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i više, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Prijedlogom je također osigurano prijevremeno povoljnije umirovljenje i dulji godišnji odmor po osnovi sudjelovanja u oružanim snagama. Uz ta prava, propisana je i objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava na web-stranici Ministarstva branitelja.

Razvojačenim braniteljem se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, Armije BiH i policije nadležnog tijela unutarnjih poslova, koji je sudjelovao u pripremama za obranu ili u obrani BiH od 18. 9. 1991. do 22. 4. 1996. godine, a minimalno godinu dana, prenosi Večernji.ba.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:56