StoryEditor

Razvojačeni branitelji strahuju od nove prijevare

Piše D  /  17.08.2018., 04:08h

Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i član parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji, istaknuo je da nema potrebe da branitelji na ulici zahtijevaju da se održi sjednica oba doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti usvojen Zakon, prenosi N1.

Tvrdi kako će sjednica biti održana i da će biti usvojen Zakon onako kako je dogovoreno s braniteljima.

"Do zareza kako je usvojeno - mora biti tako. Danas sam namjerno sazvao za ono što se vi borite. Nema toga doma koji neće zakazati sjednicu s točkom dnevnog reda Prijedlog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji. Nećete vi kao braniteljai na ulici tražiti da neko zakaže sjednicu", rekao je Tufekčić.

Obećao je nazočnim braniteljima okupljenim ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru sljedeće:

"Danas ću reći rukovodstvima i jednog i drugog doma da je neophodno sazvati sjednice i jednog i drugog doma. Što se mene tiče, to se može desiti isti dana".

Istaknuo je da je jučer razgovarao s Mahirom Mešalićem, zastupnikom Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i članom Komisije, istaknuvši sljedeće:

"Otišao sam korak dalje pošto ste mi vi dostavili ovaj dopis da prisustvujete. Mahir Mešalić mi je jučer u razgovoru kazao da je s nekim amandmanima manipulirano. Ako je tako kao što govori Mešalić rekao i da je to ono što zadovoljava vas, onda neka Milan Dunović (potpredsjednik FBiH i član Demokratske fronte) dostavi amandmane. Zatim će Mešalić još jednom isprovjeravati da niko nikoga nije prevario u zarezu", kazao je Tufekčić.

Također je obećao braniteljima da će do 1. rujna biti održana sjednica oba doma Parlamenta FBiH na kojima će biti raspravljano o Zakonu.

Željko Dujo iz Udruge "Zaboravljeni branitelji" za N1 je kazao da očekuje još jednu prevaru razvojačenih branitelja od strane vlasti.

"Očekujem još jednu prijevaru. Ako nas razvojačenih branitelja bude više, onda će ovo biti naša runda. Ako nas bude malo, opet će biti po njihovom. Mi očekujemo da uđu naši predstavnici - da napravimo malo pritiska i da se usvoji Zakon onako kako mi želimo. Njihovi su ciljevi da Zakon usvoje onako kako njima paše", naglasio je Dujo i ukazao na sljedeće:

"To neće baš tako završiti. Stalno hodamo po ivici sukoba. Kada će kulminacija desiti, vidjet ćemo. Ali ne želimo nikakve sukobe. U nama se skupila nepravda. Mi koji smo iznijeli teret rata nismo ostvarili nikakva prava".

Podsjećamo, prošli petak se u zgradi Vlade FBiH u Mostaru održala sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji. Ishod sjednice je bio dogovor da se nastavi usuglašavanje Zakona. Predstavnici razvojačenih branitelja su bili nezadovoljni tim činjenicom i najavljivali su nove blokade prometnica u FBiH. Međutim, osim kada je poslije sjednice na kratko bila blokirana prometnica prema graničnom prijelazu Bijača prošli petak, nije bilo blokada prometnica u narednim danima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:19