StoryEditor

Razvojačeni branitelji nezadovoljni, Zakon se vraća Vladi i Parlamentu

Piše D  /  17.08.2018., 07:08h

Komisija Parlamenta FBiH za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona nije danas mogla ništa usuglasiti po pitanju zakona o pravima razvojačenih branitelja te se ovaj zakon vraća premijeru FBiH. 

Ovo je suprotno tvrdnjama Jasenka Tufekčića (SDA), predsjedavajućeg ove zajedničke komisije, da će zahtijevati da oba doma Parlamenta do kraja mjeseca zakažu sjednice sa ovim zakonom na dnevnom redu, prenosi Dnevni avaz.

Tufekčića su borci i nakon sjednice Komisije izviždali i skandirali mu „lopove“, dovikujući da su prevareni.

Na sjednici ove komisije, trećoj na kojoj se govori o ovom zakonu, bili su predstavnici Vlade i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH. Ranije se govorilo da je tekst ovog zakona usuglašen.

- Ovo je, prema mom mišljenju, još jedan pokušaj prijevare i kupovine vremena od Vlade kako zakon ne bi bio usvojen – rekao je nakon sjednice Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a u Parlamentu FBIH i član Zajedničke parlamentarne komisije.

Dodao je da se tekst zakona mogao usuglasiti danas da je bilo volje nekih članova Komisije. Nije želio precizirati kojih.

Tufekčić je ustvrdio kako branitelji nisu prevareni.

Vjerojatno zbog visokih temperatura u Hercegovini, jednom borcu iz Bugojna je pozlilo. Hitna pomoć je borcu na licu mjesta pružila pomoć te je on kasnije i hospitaliziran.

Osim toga, razvojačeni branitelji, koji su u Hercegovini danas tražili svoja prava, pokušali su fizički nasrnuti na resornog ministra Salku Bukvarevića. Međutim, brzom reakcijom policije spriječen je veći incident.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:12