StoryEditor
turizam

Razvoj novog turističkog proizvoda: ‘Camino‘ od Dubrovnika do Međugorja

Piše fena  /  15.03.2023., 12:47h

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković organizirao je inicijalni sastanak oko realizacije projekta „Camino Dubrovnik“, pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 120 kilometara od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Bratovština sv. Jakova u Hrvatskoj, kao dio Nadbratovštine sv. Jakova iz Santiago de Compostele, nositelj je projekta Camino Hrvatska te su dubrovačkom gradonačelniku predložili da osmisli dionicu koja bi povezala Dubrovnik i Međugorje.

Grad Dubrovnik s radošću je prihvatio navedenu inicijativu, kojom bi se povezali benediktinski samostan u Dubrovniku (sagrađen 1222. godine) i crkvu sv. Jakova u Međugorju (stara crkva iz 1897. godine nadograđena i završena, odnosno posvećena 1969. godine).

Stoga je organiziran radni sastanak na kome su sudjelovali dubrovački gradonačelnik, tajnik Bratovštine Vedran Pražen, predstavnik novoosnovane podružnice sv. Jakova u Međugorju, predstavnici općina Dubrovačkog primorje, Ravnog, Neuma, Čitluk te predstavnici Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

"Cilj je povezati krajeve koje nastanjuje dominantno katoličko stanovništvo, ali i unaprijediti turističku ponudu i sadržaje. Na taj bi način, osim popularizacije vjere i hodočašća, podigli razinu turističke ponude i potaknuli snažniji razvitak predjelima kroz koje bi put prolazio. Također, valorizirali bi i široj javnosti predstavili bogatu kulturnu i prirodnu baštinu ovih predjela", rekao je tom prigodom gradonačelnik Franković.

Izrazio je spremnost da Grad Dubrovnik financijski podrži projekt kroz označavanje i uređivanje staze, a najavio je kako će se za cjelokupan projekt, zajedno s općinama kroz koje Camino prolazi, prijaviti i na fondove Europske unije. Osim označavanja i uređivanja staze, namjera je napraviti veliku marketinšku akciju kako bi se ovaj novi turistički proizvod promovirao.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:39