StoryEditor

RAZOČARAVAJUĆA STATISTIKA Od prošle godine Goražde napustilo devet liječnika

Piše D  /  06.04.2019., 03:04h

Tema je bila univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom i ljudski resursi u zdravstvenom sistemu, pa je i ovom prilikom ukazano na ključne probleme i aktualna pitanja u goraždanskom zdravstvu, te naglašeno da status zdravstvenih radnika u ovoj županiji još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, piše Klix.ba

"Postoji neujednačenost na području BiH, i zdravstveni radnici na području BPŽ-e su među županijama s najnižim plaćama. Smatram da to nije ispravno i da na tome treba raditi. Neophodno je uraditi Strategiju za poboljšanje statusa radnika u zdravstvu, moramo se dobro organizirati i to isplanirati, jer je devet liječnika od prošle godine napustilo ovo područje", izjavila je Sabira Bešlija, ministrica zdravstva.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo upozorava da će, ako se nastavi trend odlaska zdravstvenih radnika, prije svega liječnika specijalista, doći u pitanje osiguranje pružanja zdravstvenih usluga. Da je odlazak liječnika i nezadovoljavajući status zdravstvenih radnika, najveći problem u segmentu zdravstva smatra i dr. Vesna Nemec-Klisura, predsjednica Liječničke komore BPŽ Goražde .

"Nažalost, ovo što se dešava na području naše županije nije ništa novo, možda je sada još masovnije", ističe Nemec-Klisura.

U tom kontekstu istaknuto je da treba raditi na drugim statusnim pitanjima zdravstvenog kadra, kao što su edukacija i subspecijalizacija.

"Mi tražimo da se resorno ministarstvo, Vlada i svi drugi koji sudjeluju i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, ozbiljno zabrinu i da pristupimo izradi jedne kvalitetne i brze strategije kada se radi o statusnim pitanjima zdravstvenih radnika. Bojimo se da će u narednom periodu ova županija ostati bez ovog kadra", ističe Nemec-Klisura.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:01