StoryEditor

"Razmjena vatre" između Kine i Velike Britanije zbog Hong Konga

Piše D  /  21.07.2020., 02:07h

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak je u parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong također proširiti i embargo na naoružanje, a radi se o eskalaciji spora s Kinom zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking uveo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

- Nećemo razmotriti reaktiviranje tih aranžmana dok ne dobijemo i ne budu na snazi jasne i robusne smjernice, koje će biti u stanju da spriječe da se Britanija zloupotrebi u okviru novog zakonodavstva na polju nacionalne sigurnost, izjavio je Raab.

Kina je pak danas najavila "snažan protunapad na pogrešne britanske poteze".

- Kina poziva Ujedinjenu Kraljevinu da se odrekne svojih fantazija o nastavku kolonijalnog utjecaja na Hong Kong i smjesta ispravi svoje pogreške", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Po njegovim riječima, London krši međunarodno pravo i standarde.

London je zabrinut zbog nemira u Hong Kongu, koji je vraćen Kini 1997. i također smatra da Kina nije bila posve iskrena o izbijanju pandemije koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson naredio je prošloga tjedna da se oprema Huaweija izbaci iz britanske 5G mreže do kraja 2027.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 06:52