StoryEditor
ispod prosjeka

Razina podzemnih voda u Francuskoj ispod prosjeka, unatoč kiši

Piše hina  /  18.05.2023., 18:39h

Razina podzemnih voda u većem dijelu Francuske još je uvijek znatno niža od prosjeka, unatoč obilnim padalinama u ožujku i travnju, upozorila je geološka služba BRGM, usmjerivši pozornost na opskrbu vodom.

"Stanje je i dalje nezadovoljavajuće u velikom dijelu zemlje: 68 posto izmjerenih vrijednosti razine podzemnih voda bilo je i u travnju ispod uobičajenih mjesečnih brojki (u odnosu na 75 posto u ožujku 2023.), a mnogi sektori pokazuju niske do vrlo niske razine", istaknuo je BRGM.

U travnju prošle godine ispod prosjeka je bilo 58 posto izmjerenih vrijednosti.

Padaline su podigle razinu podzemnih voda na sjeveru Francuske koja je sada zadovoljavajuća u Bretanji i na nekim područjima na sjeveroistoku, francuskoj žitnici.

Zabrinjava pak i dalje situacija jugozapadno i sjeveroistočno od Pariza, a na jugu, uključujući obalu Sredozemnog mora, ocijenjena je nezadovoljavajućom do zabrinjavajućom, objavio je BRGM u srijedu u mjesečnom biltenu.

Utjecaj kišnog vremena u svibnju ovisit će o konačnoj količini oborina i o vrsti tla, dodaju geolozi.

Rizici od suše do kraja ljeta 2023. sada su "vrlo visoki" u jugoistočnoj Francuskoj i oko Pariza, reklo je ministarstvo okoliša u zasebnom izvješću.

Ekstremno sušni uvjeti u južnoj Europi, uglavnom u susjednoj Španjolskoj, prouzročili su u nekim regijama nestašicu vode, a poljoprivrednike čekaju najgori prinosi unatrag više desetljeća.

Francuska je prošlo ljeto pretrpjela najgoru sušu u povijesti, a uslijedila je sušna zima, kao i u većini Europe, potaknuvši strah od problema u vodoopskrbi.

Vlasti su u nekim regijama na jugu već ograničile potrošnju u proteklim mjesecima, budući da očekuju ljetne suše.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 03:54