StoryEditor

Ravnogorski četnički pokret registriran kao udruga za promociju kulturnih vrijednosti

Piše D  /  11.03.2019., 04:03h

U izvještajima o sigurnosti u BiH, dodao je, poseban je dio posljednjih godina posvećen djelovanju ravnogorskih pokreta, prenosi N1.

"U svim izvještajima o sigurnosti u Bosni i Hercegovini u zadnje tri godine poseban pasus je posvećen djelovanju ravnogorskih četničkih pokreta, upozoravajući na opasnost od poruka koje nose. Ravnogorski četnički pokret je registriran kao vrsta udruge koji treba da promovira kulturne vrijednosti. Nije registriran na nivou BiH, već na nivou Republike Srpske. Imamo 16 vrsta ovakvih pokreta, a registrirani su od strane Suda u RS", kazao je Zvidzić te dodao:

"Pokrenut ćemo sve aktivnosti kako bi se definirao njihov rad te da bismo spriječili širenje nacionalne, vjerske mržnje. Kako smo mogli vidjeti u jučerašnjem djelovanju koji se desio u Višegradu, gradu gdje smo svjedočili brojnim zločinima u periodu od ‘92-‘95, to nisu poruke mira, suživota, niti poruke kako unaprijediti procese pomirenja. Nama trebaju poruke mira, suradnje i mislim da takva udruženja koja se registriraju kao takva svakako trebaju biti zabranjena, njihov rad i djelovanje".

Predsjedavatelj Vijeća ministara BiH je poručio kako takve poruke očekuju i od institucija u RS.

"Miroljubive poruke su važne, kao i ispriku žrtvama koje su prepadnuti ovakvim porukama. Poručujemo da će država BiH zaštititi ljude nesrpske nacionalnosti od takvih poruka koje smo imali priliku čuti jučer u Višegradu", istakao je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:05