StoryEditor
fizički sukob

Ravnateljica potvrdila: Učenici koji su se obračunavali s profesorom nisu kažnjeni

Piše desk  /  21.12.2023., 15:17h

Profesoru Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu, koji se na nastavi fizički sukobio s učenikom, određen je istražni zatvor. Dobio je otkaz. Učenici koji su ga, prema snimci koja se proširila, prethodno isprovocirali, a jedan i neposredno izazvao ulazeći u osobni prostor profesora te je kasnije aktivno sudjelovao u fizičkom sukobu s njim, nisu kažnjeni.

Potvrdila je to za Index ravnateljica škole Bosiljka Galenić, od koje su napokon dobili odgovor na pitanja o okolnostima u kojima je došlo do tučnjave na satu i o sankcijama za ono što se dogodilo.

U sažetom odgovoru ravnateljica je prvo navela da je "održano nekoliko razgovora" s profesorom te da je on svaki put izrazio želju da radi. 

Ravnateljica potvrdila da učenici nisu dobili nikakvu kaznu. Profesor je odmah dobio otkaz

"Škola je, kako navedenom nastavniku, tako i svim drugim djelatnicima, učenicama i učenicima stalno na raspolaganju kao potpora i podrška. Ističemo, međutim, kako detalje privatnog života djelatnika ne možemo javno iznositi ili komentirati. Održano je nekoliko razgovora sa spomenutim nastavnikom te je u svakoj prilici iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za rad. U svakoj situaciji nasilja i neprimjerenog ponašanja o kojoj zaprimimo obavijest ili saznanja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima škole, nastojimo postupati sukladno propisima i protokolima", navodi ravnateljica.

Tvrdi da su odmah obavijestili policiju i druge institucije te potvrđuje da je profesor dobio otkaz. No za sankcije učenicima kaže tek da će ih škola razmotriti "po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti".

"U ovom je slučaju škola postupila sukladno protokolima, o događaju bez odgode obavijestila sve nadležne institucije, uključujući i policiju, te su njihova postupanja u tijeku. Detalje slučaja i postupanja nadležnih tijela, međutim, ne možemo iznositi. Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja i držimo da nasilje nema opravdanja, neovisno o okolnostima. Slijedom navedenog, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika, a, po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotrit ćemo izricanje odgojnih mjera učenicima", rekla je za Index ravnateljica Bosiljka Galenić.

Profesor je, dakle, dobio otkaz prije utvrđivanja svih činjenica, a za sankcije učenicima trebaju se utvrditi sve činjenice u okolnosti.

Što se vidi na snimci

Za cijeli je događaj javnost doznala iz snimke koja se počela širiti prije nekoliko dana. Snimka počinje i prije nego što je krenuo sukob i na njoj jedan od učenika, kako se može zaključiti, ciljano snima profesora. Učenik profesoru koji sjedi za svojim stolom prilazi vrlo blizu i nešto pokazuje. To traje desetak sekundi, a profesor ga potom pokušava odmaknuti od sebe i odguruje ga. Sve rezultira hrvanjem učenika i profesora pred pločom, u kojem učenik aktivno sudjeluje.  

Profesor u jednom trenutku završava leđima naslonjen na komodu iz koje uzima nepoznati predmet, kojim udara učenika po glavi. Profesor pritom pada na tlo. Nakon što ustane, učenik ga odguruje na televizor i profesor ga ponovo pokušava udariti predmetom. U sukob se potom uključuju još dvojica učenika koja primaju profesora za ruke, a jedan od njih na profesora gura učenika koji se prvi s njim sukobio. Profesor im se nakon nekoliko sekundi uspijeva izmaknuti, uzima drugi predmet s komode i još jednom udara učenika. Tada se uključuje još učenika koji odvajaju profesora i učenika.

Iz snimke je jasno da profesor jest udarao učenika predmetima koje je dohvatio i za to će odgovarati. No iako je iz nje također prilično očito da učenici, ili barem jedan od njih, prethodno maltretiraju profesora, kao i da taj jedan među njima aktivno sudjeluje u fizičkom obračunu s profesorom, nitko od učenika zasad neće odgovarati. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:51