Article_Top_970x250

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola HBŽ-a završili program cjeloživotnog učenja

Na Filozofskome fakultetu

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola HBŽ-a završili program cjeloživotnog učenja

svibnja 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) uručena su uvjerenja o stručnome usavršavanju u okviru programa cjeloživotnog učenja "Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove".

Program su pohađali ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Filozofskog fakulteta SUM-a.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivica Musić zahvalio je ravnateljima na suradnji te naglasio kako se ovaj program planira uskoro ponuditi i u drugim županijama.

"Prije pandemije prezentirali smo programe cjeloživotnoga obrazovanja i u drugim županijama te smo obavili razgovore s resornim ministrima koji su prepoznali važnost programa cjeloživotnoga učenja i stručnog usavršavanja. Na Fakultetu razvijamo programe cjeloživotnoga obrazovanja za različite ciljane skupine i naša je intencija da upravo Filozofski fakultet bude mjesto gdje se mogu osigurati dodatne kompetencije kao i obogatiti već postojeće kada govorimo o cjeloživotnom učenju", kazao je Mušić.

Program je počeo nekoliko mjeseci prije pandemije koronavirusa te su ravnatelji istaknuli kako im je od velike pomoći bilo to što su se upravo u okviru ovoga programa imali priliku upoznati s aktualnostima iz područja primjene tehnologija u obrazovanju, komuniciranja, motiviranja te kako im je zbog toga bilo lakše reorganizirati nastavni proces i prilagoditi nastavi na daljinu.

Prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta SUM-a Marko Odak rekao je kako je program uspješno dovršen unatoč pandemijskim okolnostima zahvaljujući uspješnoj suradnji s ravnateljima.

"Cilj je programa bio objedinjavanjem osnovnih kolegija iz ovih područja polaznicima osigurati dodatne kompetencije kao i obogatiti već postojeće vezane za proces upravljanja odgojno-obrazovnom ustanovom. Obzirom na vaše dugogodišnje iskustvo, interakcija tijekom predavanja i povratne informacije koje smo dobivali pomogle su nam da revidiramo program i učinimo ga boljim upravo zahvaljući vama", kazao je prodekan Odak.

Program "Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove" namijenjen je ravnateljima i onima koji to žele postati s ciljem osnaživanja kompetencija u procesu upravljanja i vođenja odgojno-obrazovne ustanove.

Sastoji se od dva modula od ukupno osam kolegija iz područja upravljanja, vođenja, komuniciranja, motiviranja, upravljanja projektima osiguravanja kvalitete odgojno-obrazovne ustanove i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Objedinjavanjem osnovnih kolegija iz ovih područja polaznicima se žele osigurati dodatne kompetencije kao i obogatiti već postojeće vezane za proces upravljanja odgojno-obrazovnom ustanovom, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba