StoryEditor
o rs-u

Ratni zločinac se javio iz zatvora

Piše desk  /  24.10.2021., 10:48h
Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić oglasio se iz pritvora povodom godišnjice osnivanja Narodne skupštine RS-a.

- U Narodnoj skupštini Republike Srpske od prvog dana uspostavljena je jednakost i sloboda, odnjegovan kulturan i gospodstven odnos prema sebi i prema drugima, a dostojanstven nastup i argumenti postali slika naroda koji predstavlja i za čije dobro djeluje - naveo je Karadžić u izjavi za Srnu. 

Istaknuo je da je NSRS "neosvojiva tvrđava" te da je bh. entitet Republika Srpska "naše čedo". 

- Prije izbora 1990. godine, tijekom promjena Ustava BiH amandmanima smo tražili da se uvede Vijeće naroda. Tadašnji predsjednik Skupštine Zlatan Karavdić nas je odbio, jer bi to, kako je objasnio, značilo federalizaciju BiH - rekao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, Karavdić nije rekao zašto bi to bilo loše i kako to da je Srbija federalizirana, da je Jugoslavija konfederalizirana do raspada, a BiH ne uvodi strukturu koja je uobičajena u višenacionalnim zemljama.

Istaknuo je da RS 1992. godine nitko nije priznao.

- Iako nismo podržani ni od koga u svijetu, to je imalo veliki, presudan značaj. Robert Badinter je već polovinom siječnja 1992. godine obustavio automatsko priznavanje BiH zaključkom da Srbi tamo imaju svoju republiku i da BiH nije u istoj poziciji kao Slovenija i Hrvatska" - rekao je. 

Komentirao je i mijenjanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Koliko god se nezakonito i nasilno mijenjao taj međunarodni sporazum iz Daytona, posljednja obrana je Narodna skupština u kojoj svatko može dobiti autentičan stav naroda i crvenu crtu ispod koje se neće i ne može ići - rekao je između ostalog Karadžić, čiju je izjavu Srni prenijela njegova kćer i potpredsjednica Narodne skupštine RS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:31