StoryEditor

Rat u Libiji: Tripoli bombardiran, svatko je ispred grada učvrstio svoj položaj

Piše D  /  21.04.2019., 05:04h

Četvrtog travnja je Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) pokrenula ofenzivu na GNA Fayeza al-Sarraja, jedinu vladu koju priznaje međunarodna zajednica. Od tada je LNA suočena s jakim otporom snaga GNA kojima su pojačanja stigla iz drugih gradova zapada zemlje.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u sukobima, koncentriranima u južnom predgrađu Tripolija, poginulo je najmanje 227 ljudi i 1128 je ranjeno, među kojima ima civila, a pobjeglo je oko 30.000. 

U tradicionalnoj uskrsnoj poruci nakon blagoslova Urbi et orbi Papa je poručio "neka oružje prestane ranjavati Libiju gdje ponovno posljednjih tjedna stradavaju nezaštićeni i gdje su brojne obitelji prisiljene napustiti domove". 

"Savjetujem stranama da izaberu dijalog umjesto pritiska, kako bi se izbjeglo ponovno otvaranje rana iz desetogodišnjih sukoba i političke nestabilnosti", rekao je.

Borbe na ulazu u Tripoli su se udvostručile nakon što su snage vjerne vladi nacionalnog jedinstva (GNA) najavile "fazu napada" na postrojbe maršala Khalife Haftara koje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu. 

Glasnogovornik LNA Ahmad Al-Mesmari nije priznao gubitak položaja i optužio je "neprijatelja da dobiva podršku od terorista Al-Kaide i stranih plaćenika".

U nedjelju je front bio miran. "Nakon dugog dana vojnog uspjeha, naše snage se konsolidiraju na novim položajima", rekao je Moustafa al-Mejii, vojni glasnogovornik GNA.

U noći su se u gradu čule jake eksplozije. Svjedoci su govorili o zračnim i napadima bespilotnim letjelicama, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 20:52