Article_Top_970x250

RAT TEHNOLOŠKIH GIGANATA Svi budući Huawei mobiteli izgubit će pristup Google Play Storeu i Gmailu

amerika protiv kine

RAT TEHNOLOŠKIH GIGANATA Svi budući Huawei mobiteli izgubit će pristup Google Play Storeu i Gmailu

svibnja 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Alphabet Inc's Google, jedna od glavnih Googleovih firmi, prestala je poslovati s kineskom multinacionalnom tvrtkom Huawei, objavio je Reuters.

Huaweiju je uslijed te odluke odmah uskraćen pristup za nadograđivanje softvera telefona koji podržavaju Android sustav, a sve buduće verzije pametnih mobitela izvan Kine će izgubiti pristup popularnih Googleovim aplikacijama kao što su Google Play Store i Gmail.

 

Crna lista

Ovdje nije riječ o potpunom prekidu poslovanja između te dvije tvrtke jer će Huawei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence. Ipak, u Googleu i dalje raspravljaju o daljnjim koracima i mogućim zabranama prema azijskoj telekomunikacijskoj firmi, prenio je Jutarnji.hr.

Ova odluka došla je samo par dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump službeno stavio Huawei na crnu tržišnu listu, što će azijskoj tvrtki uvelike otežati suradnju s američkim gospodarstvenicima. Naime, Trump je ovaj tjedan proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu, iako se primarno ciljalo na Huawei.

Cijela je priča započela oko zabrane Huaweijeve telekomunikacijske opreme, a ovo se gotovo u pravilu odnosi na njihovu opremu za izgradnju 5G mobilne mreže što je proces koji se upravo odvija u zapadnim zemljama. Sve se aktualiziralo prije nekoliko mjeseci kada su vlasti niza razvijenih zemalja izrazile skepsu prema Huaweiju, a neke i zabranile tom kineskom tehnološkom divu da sa svojom infrastrukturom sudjeluje u izgradnji 5G mreže zbog sumnji u špijunažu.

Zabrana samo budućim vlasnicima

Za Huawei, ali i brojne buduće kupce mobitela tog proizvođača diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, to bi moglo značiti da više neće moći nadograđivati (ažurirati) svoje Android sustave, a izgubit će i pristup Gmailu, Google Play Storeu, YouTubeu i svim ostalim aplikacijama čiji je proizvođač tvrtka Google, piše Slobodna Dalmacija.

Napomenimo da se ova odluka Googlea odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobitela koje proizvodi Huawei. Dakle, sve buduće verzije pametnih telefona izvan Kine izgubit će pristup popularnih Googleovim aplikacijama. Ova odluka Googlea odnosi se na mobitele koji će se tek proizvesti od datuma koje Google odredi, nakon čega će Huawei obavijestiti kupce.

Tehnički gledano, budući korisnici telefona Huawei mogli bi ovaj problem riješiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadograde sustav (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobitela nekih drugih proizvođača.

Huawei već godinama radi na razvoju vlastitog sustava, za slučaj potpune nemogućnosti korištenja softverske podrške iz SAD-a. Dijelovi te tehnologije poput pružanja e-maila, kartografije te drugih servisa koji zamjenjuju npr. Office ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250