StoryEditor

Rat poslije rata u Nagorno-Karabahu, jezive snimke kruže internetom

Piše D  /  16.12.2020., 07:12h

Dvojica starijih Armena kojima su odrubljene glave u sukobu oko Nagorno-Karabaha identificirana su nakon objave kratkih video-snimki koje su se dijelile u aplikacijama za razmjenu poruka. Ljudi iz njihovih sela izjavili su da oni nisu bili borci, prenosi Guardian, prenosi RTS.

Kratke, jezive video-snimke ubojstava među najgorima su od ogromnog broja snimki koji prikazuju zlostavljanje, mučenje i ubojstva i koje nastavljaju pojavljivati se na internetu više od mjesec dana nakon što je prekid vatre uz rusko posredovanje stupio na snagu.

Svjedočenje lokalnih stanovnika Guardian potkrepljuje identifikacijom ombudsmana za ljudska prava lokalne vlade koju podržavaju Armeni i dva istaknuta armenska odvjetnika za ljudska prava koja pripremaju kazneni slučaj u vezi s ubojstvima.

Prema navodima lista, identitet jedne od žrtava potvrdio je rođak, a Guardian je pregledao fotografiju zahtjeva za putovnicu koja vrlo podsjeća na drugu žrtvu.

U video-zapisima objavljenim na internetu 22. studenog i 3. prosinca, muškarci u uniformama koje su u skladu s onim koje nosi azerbajdžanska vojska drže i odsijecaju nožem glavu jednom čovjeku, a zatim odsječenu glavu stavljaju na mrtvu životinju.

"Tako se osvećujemo - odsijecanjem glava", kaže glas na snimci.

Dvoje stanovnika sela Madatashen u Nagorno-Karabahu identificiralo je žrtvu kao Genadija Petrosiana (69), koji se u selo preselio krajem osamdesetih godina iz grada Sumgaita, u Azerbajdžanu.

Genadi Petrosian, koji je živio sam, odupirao se napuštanju sela dok su se azerbajdžanske snage približavale. Kada je susjed pokušao odvesti ga, izašao je iz automobila i odšetao kući.

Eduard Hairepeian, upravnik sela, rekao je da Petrosiana poznaje više od tri desetljeća i smatra ga bliskim prijateljem svoje obitelji. Posljednji poziv od Petrosiana je, dodaje, primio 28. listopada tijekom jutra u kojemu mu je nastradali muškarac rekao da je u selu vidio neprijateljske snage. Poslije tjedana tišine, pojavila se snimka.

Artak Beglarian, ombudsman za ljudska prava lokalne vlade koju podržavaju Armeni, rekao je da je PetrosIan identificiran istraživanjem 35 izvještaja o nestalim osobama u regiji, a zatim je kontaktirao poznanike koji su potvrdili njegov identitet.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži veće napore u istrazi ratnih zločina u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Siranush Sahakian, odvjetnik za ljudska prava, također je potvrdio Petrosianov identitet i rekao da su ona i kolega Artak Zeinalian pripremili istragu o ubojstvu.

"Emocionalno je teško gledati video-snimke. Iz profesionalne perspektive, to može biti vrlo koristan dokaz", rekao je Sahakian i upozorio da su morali pažljivo provjeriti video-zapise i utvrditi autentičnost.

Organizacija Amnesty International pozvala je obje strane u sukobu da istraže navode.

Nova otkrića mučenja i zlostavljanja znače da se za mnoge nasilje nastavlja i dugo nakon što je rat zaustavljen. "Armeni i Azerbajdžanci gledaju te video-zapise iz dana u dan, a svakog dana postoji novi video-zapis koji šalje novi VAL napada na javnost i javni osjećaj", rekla je Tanja Lokšina, istražiteljica Human rights watcha.

Druga žrtva kojoj je odrubljena glava identificirana je kao Juri Asrian, 82-godišnjak koji je odbio napustiti selo Azok.

O njegovoj sudbini se nije znalo ništa sve dok se prošlog tjedna na društvenim mrežama nije pojavila snimka u trajanju od 29 sekundi. Snimka se pojavila i na aplikaciji Telegram.

Azerbajdžanski generalni tužitelj prošlog mjeseca je pokrenuo istragu o ratnim zločinima koje su počinili pripadnici snaga i Bakua i Jerevana.

U ponedjeljak su uhićena dva azerbajdžanska vojnika zbog skrnavljenja tijela poginulih pripadnika armenskih trupa i dva zbog uništavanja grobova. Do sada nije otvoren nijedan kazneni postupak za odrubljivanje glave.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:51