StoryEditor

Rat narko bandi u Meksiku postaje sve krvaviji, 100 ljudi dnevno biva livkidirano!

Piše D  /  24.07.2019., 08:07h

Kako pokazuju najnoviji podaci, Meksiko je zabilježio rekordan broj ubojstava u prvoj polovini godine pošto je njihov broj porastao za 5,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, uslijed nasilja kartela i bandi u nekoliko saveznih država.

Tako je samo u lipnju zabilježeno 3.080 ubojstava, što je povećanje od osam posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Meksiko je tako postala zemlja koja sa skoro 125 milijuna stanovnika, ima oko 100 ubojstava dnevno.

Prva polovica 2019. s 17.608 ubojstava postavila je rekord otkako se 1997. počela voditi statistika, nadmašivši čak i vrhunac meksičkog rata protiv droge 2011. godine. Razlog toga je što su sukobi narkokartela oko teritorija postali posebno krvavi u sjevernoj državi Sonora, u kojoj je broj ubojstava porastao za 69 posto.  

A s druge strane u državi Sinaloa, domu kartela osuđenog narkobosa El Chapa, zabilježeno je 23 posto manje ubojstava u odnosu na prošlu godinu.

No, stručnjaci priznaju da još nije otkriveno koji točno sukobi izazivaju rast broja ubojstava. 

" Mogli bismo van reći deset potencijalnih i mogućih razloga, ali istina je da ne znamo i to je možda i najveći problem. Jako je  malo sistematičnog istraživanja koje nam omogućuje da zaključimo što se zaista događa", priznali su analitičari te su naglasili i da drugi oblici kriminala, poput iznuda, postaju sve češći i nasilniji.

 Tako je prošli tjedan ubijeno pet muškaraca u jednom baru koji su bili dio bande koja je reketarila poduzetnike.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:01