StoryEditor
duhovi prošlosti

RAT KONSTANTA IZETBEGOVIĆEVE KAMPANJE: Ne pamtim ovakvu energiju od ‘90- ih

Piše fena  /  25.09.2022., 19:22h

U Ključu i Sanskom Mostu danas su održani skupovi Stranke demokratske akcije, na kojima se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno, obraćajući se prisutnima, Izetbegović je ukazao na pozitivnu energiju u narodu koju, kako je kazao, ne pamti još od perioda osnivanja SDA 1990. godine i koja nagovještava veliku pobjedu Stranke na narednim Općim izborima. Podsjetio je zatim na brojne heroje koji nose najveće zasluge za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, izdvojivši generala Mehmeda Alagića, čiji je mezar Izetbegović danas posjetio.

- On je predvodio akciju oslobađanja Vlašića. Kada se ta zastava zavijorila na Vlašiću, to je bio prelomi momenat rata. Poslije će svaki dnevnik počinjati s tom ogromnom zastavom, koju je general Alagić naručio da mu donesu iz Borca u Travniku. Kada su mu donijeli neku malu zastavu, rekao je da ne može ta, da mu donesu veliku. Zanimljivo je da su ti momci nekoliko noći išli zimi preko snijega visokog metar, koji je prekrio minska polja pa su mogli da prođu, noćili na snijegu. I kad su ugledali planinske domove u kojima su bili neprijatelji, oni su proslavili kao da su završili stvari, a tek je slijedila bitka. Narod treba posebno da cijeni hrabre i odane ljude, jer sve se ostalo može popraviti. Koliko imate takvih ljudi, toliko imate ankera za koje se držite, a vi ih ovdje, hvala Bogu, imate u obilju – kazao je Izetbegović, naglasivši potrebu čuvanja sjećanja na takve ljude.

Izetbegović je također ukazao na postojanje agresivne negativne propagande u javnom prostoru, koja je dio specijalnog rata koji se vodi protiv BiH, Bošnjaka i svih bosanskohercegovačkih patriota.

- Udaraju na cijeli sistem vrijednosti s jednim ciljem, da ostvare ono što su ranije pokušavali drugim sredstvima. Previše je napada na ljude koji nose naše vrijednosti. Moramo biti toga svjesni jer pokušat će nam dovesti u pitanje sve vrijednosti za koje smo se izborili – upozorio je predsjednik SDA.

Podsjetio je i na posljednje pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona u Neumu i Sarajevu, ali i ranije prijetnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji su insistirali na prihvaćanju određenih rješenja koja bi značila i „plaćanje cijene“.

- Platio bih ja tu cijenu. Sutra bih napustio politiku za rješenje koje bi bilo dobro za BiH, ali nikada neću prihvatiti ono što nas vraća unazad, što je loše za ovu zemlju – poručio je Izetbegović.

SDA, dodao je, usprkos brojnim opstrukcijama, blokadama i retrogradnim politikama koje stoje iza tih opstrukcija i blokada, uspijeva voditi procese u pravom smjeru.

- Milorad Dodik je nakon ulaska u Predsjedništvo BiH obećao da će zaustaviti NATO put. Znao je zašto to obećava. Znao je da je ova faza u kojoj se mi sada nalazimo, a to je Akcioni plan za članstvo, finalna faza pred članstvo. Mi smo stvorili pretpostavke za to da već sutra budemo primljeni u NATO. Obećavao je da će uzeti imovinu i nadležnosti države. Je li išta od toga uspio? Što ga je zaustavilo? SDA ga je zaustavila – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima s političkim oponentima, Izetbegović je kazao da udruživanje više heterogenih stranaka na temelju mržnje prema SDA neće imati rezultat kakav te stranke očekuju jer im narod to neće dozvoliti.

- Osjećam u našem narodu da prepoznaju motive koji stoje iza toga i da se počinju okupljati, da se u njima počinje buditi inat. Oni su se okupili, a neki stranci ih podržavaju, da slome snagu koja je narodu vratila ponos, vratila državu, identitet, najjaču patriotsku stranku u BiH – kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović i na posljednju debatu kandidata za člana Predsjedništva BiH, u kojoj su sudjelovali i kandidati bez konkretnih referenci, osim pisanja otvorenih pisama koja nitko od onih kojima su bila namijenjena nije ni pročitao, te iz kojih nitko danas ne pamti niti jednu rečenicu.

- Ako baš hoće da piše, neka dođe kod nas da nauči kako se to radi. Mi smo samo u ovom mandatu napisali sedam apelacija na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donio sedam odluka kojima su zaštićeni imovina i nadležnosti države BiH. Od toga je BiH imala veliku korist, a od pisanja otvorenih pisama nitko, osim onog koji ih je pisao i koji je sve to naplatio s dva milijuna KM iz proračuna – izjavio je Izetbegović.

Na skupovima su predstavljeni kandidati SDA s prostora Unsko-sanskog kantona za sve nivoe vlasti u BiH, priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 06:26