StoryEditor

Rasvjetliti sudbinu i preostalih 15 nasilno odvedenih Hrvata iz logora Armije RBiH

Piše desk  /  25.09.2021., 16:38h
U povratničkom naselju Kandija u Bugojnu, u dvorani Hrvatskog doma, danas je održan VIII. redoviti Izvještajno izborni sabor bugojanske podružnice Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, HVIDRA-e.

Na čelu Udruge ostaje Vlado Ivoš, a zamjenik mu je Mirko Jukić, odlučilo je 45 nazočnih članova ove Udruge. Na Saboru su pored članova HVIDRA-e HVO HB, podružnice Bugojno, bili i brojni gosti, čelnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i hrvatski politički predstavnici općine Bugojno. Među ostalim i Miroslav Zelić, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno, i sam član Udruge i njezin bivši predsjednik, članovi ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, predsjednik HVIDRA-e Županije Središnja Bosna Vlado Slišković te predsjednik HVIDRA-e HVO HH Dragan Radić.

Prije Sabora, članovi Udruge i njihovi gosti položili su vijenac i upalili  svijeće  za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a na spomen obilježju u Kandiji.  

I ovom prilikom članovi HVIDR-e podsjetili su na tragičnu sudbinu 15 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša iz logora Armije RBiH za čijim se tijelima traga više od 28 godina. 

"Od poljednjeg Sabora HVIDRA-e koji je održan 2017. godine, rasvijetljena je sudbina četiri naša nestala logoraša čija su tijela u ljeto prošle godine ekshumirana na Rostovu. Naš primarni cilj, kao i svih ostalih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna je pronaći tijela i preostalih 15 naših logoraša. Od toga nikad nećemo odustati, od istine i pravde za naše nestale", kazao je Ivoš, novi, stari predsjednik HVIDRA-e Bugojna, za Večernji list BiH.

Pored rasvjetljava istine o sudbini nasilno odvedenih hrvatskih logoraša i traženja da se nalogodavci ovog zločina izvedu pred lice pravde, trajna zadaća Udruge, naglašava Ivoš, ostaje briga o članovima i njihovim obiteljima. 

"Briga o našem članstvu trajna je zadaća Udruge, u skladu s mogućnostima, ali i briga za njihove obitelji nakom smrti naših invalida. Uspjelo nam je u proteklom razdoblju povećati novčani potporu obitelji nakon smrti člana HVIDRA-e", kazao je Vlado Ivoš.

Novi, stari predsjednik HVIDRA-e HVO HB podružnice Bugojno, zahvalio se svima koji su se odazvali VIII. Izvještajno izbornog saboru ove udruge, kao i gostima, a svima koji su na bilo koji način pomogli rad Uduge, Ivoš se zahvalio simboličnim prigodnim darovima.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 00:15