StoryEditor

Raste strah od nuklearnog rata između Indije i Pakistana. SAD: "Suzdržite se"

Piše D  /  27.02.2019., 07:02h

"Pozivamo Indiju i Pakistan da budu suzdržani i po svaku cijenu spriječe eskalaciju", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo dodajući da je razgovarao s indijskim i s pakistanskim ministrom vanjskih poslova, prenosi HINA.

Američki dužnosnik je usto rekao da je Islamabadu dao do znanja da "mora žurno i jasno djelovati protiv terorističkih skupina na svom teritoriju" te "smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati".

"Usto sam pozvao dvoje ministara da im izravni dijalog bude prioritet i da ne posežu za novim vojnim aktivnostima", rekao je Pompeo.

Indija ne želi eskalaciju s Pakistanom nakon udara koje je New Delhi izveo na pakistanskom teritoriju, rekla je u srijedu indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj koja boravi u posjetu Kini. 

Ocijenivši da je New Delhi u utorak bombardirao "ograničenu" metu, kamp za uvježbavanje islamističkog pokreta Jaish-e-Mohammad, Swaraj je rekla da "Indija ne želi eskalaciju" i da će "i dalje postupati odgovorno i suzdržano".

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine, što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je porasla nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga, a za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammad (JeM) bazirana u Pakistanu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:03