StoryEditor

Raste broj zaraženih u Japanu, jedna regija uvodi izvanredno stanje

Piše D  /  01.08.2020., 11:08h

"Svjedočimo eksplozivnom širenju infekcije. Proglasit ćemo izvanredno stanje do 15. kolovoza", objavio je novinarima guverner regije Denny Tamaki, dodajući da su bolnice preplavljene valom zaraza.

Vlasti od stanovništva traže da izbjegavaju svaki izlazak iz kuća koji nije iz prijeke potrebe.

Mjere u Japanu nisu obvezujuće poput onih koje uvode europske zemlje, no stanovništvo ih se u velikoj mjeri pridržava.

Većina slučajeva zaraze koronavirusom na ovom japanskom otoku na jugu arhipelaga dolazi iz američkih vojnih baza.

U petak je zabilježen 71 novi slučaj zaraze u regiji Okinawa te ih ukupno ima 395, od čega je 248 u američkim vojnim bazama, navode japanske vlasti, a ta činjenica izaziva tenzije između vlasti i američkih predstavnika.

Na Okinawi boravi oko 20.000 američkih marinaca i ostalih pripadnika američke vojske. Njihovo prisustvo na otoku već je dugo osjetljivo pitanje.

Odluka lokalnih vlasti uslijedila je istodobno sa zahtjevom vlasti u Tokiju, koje traže od restorana, barova i karaoka klubova da od 3. kolovoza skrate radno vrijeme do 22 sata, nakon što su zabilježene rekordno visoke brojke novih slučajeva zaraze.

U subotu su u Tokiju zabilježena 472 nova slučaja koronavirusa, što je novi dnevni rekord, objavio je javni TV kanal NHK.

To je drugi dan zaredom da broj zaraženih raste za više od 400. Iako je guvernerka Tokija Yuriko Koike rekla da grad može sam objaviti izvanredno stanje, središnje vlasti smatraju da još nema potrebe za tim unatoč velikom porastu zaraze u više gradova diljem zemlje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:38