Article_Top_970x250

Raste broj oboljelih od gripe u BiH, pomoć najviše traže mladi i tinejdžeri

upozorenje

Raste broj oboljelih od gripe u BiH, pomoć najviše traže mladi i tinejdžeri

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Broj oboljelih od gripe u BiH je u blagom porastu, ali ovo neugodno sezonsko oboljenje koje ponekad zna biti smrtonosno, kako tvrde doktori, još nije uzelo maha.

Kako je za Avaz potvrđeno iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo, do proteklog vikenda je prijavljeno 28 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koji su hospitalizirani u četiri klinike na području Federacije.

- Od 28 slučajeva pozitivnih na virus gripe, 26 je pozitivno na virus gripe tip A. Od toga je 22 na podtip A, H1N1 i četiri na koja nije urađena subtipizacija. Registrirana su i dva pozitivna na virus grupe tip B. Smrtnih slučajeva povezanih s gripom nije bilo. Najveća aktivnost gripe registrira se u siječnju i veljači - kazali su iz Zavoda.

Aida Pitić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, pojašnjava kako je za četiri mjeseca prijavljeno 38.145 oboljelih od svih respiratornih infekcija te od toga 4.812 osoba nije bilo cijepljeno. 

- Jedna osoba je bila s teškim simptomima i hospitalizirana je. Nijedan slučaj nije bio s neželjenim, smrtnim ishodom. Savjetujemo građane da, prije svega, izbjegavaju gužve, skupove i zatvorene prostore, peru ruke često sapunom i vodom jer to smanjuje rizik od prijenosa uzročnika – kazala je Pitić.

Pojašnjava da je cjepljenje jedina i najunčikovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

- Idealno vrijeme za cjepljenje protiv gripe je u listopadu, međutim, može se provoditi i kasnije, sve dok virus gripe traje - dodaje Pitić.

U Hitnoj pomoći Sarajevo ističu kako im se sa simptomima gripe najčešće javljaju mlađi ljudi i tinejdžeri.

- Starije osobe većinom slušaju savjete i na vrijeme se cijepe – kazala je Jasmina Hanjalić, specijalistica hitne medicine.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju zatvorene prostore, jer se gripa najviše prenosi putem zraka, da pripaze na ishranu, prilagode aktivnosti vremenskim uvjetima.

Dnevnik.ba