Article_Top_970x250

Raspudić za zabranu pobačaja: "Nemam pravo određivati tko ima pravo živjeti, a tko ne"

nezavisni kandidat na listi Mosta

Raspudić za zabranu pobačaja: "Nemam pravo određivati tko ima pravo živjeti, a tko ne"

lip 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Imali smo SDP-ov prijedlog koji je problematičan, povjerenstvo koje je 2009. predložio Ustavni sud, ono nakon svega kaže da je neosporiva činjenica da je tijekom trudnoće riječ o ljudskom životu, ljudski život počinje začećem, osnovno ljudsko pravo je pravo na život. Ako budemo imali većinu, bit će na tragu zaštite ljudskog života od začeća. Pobačaj je ubojstvo, život treba braniti."

U sinoćnjem predizbornom Pressingu na N1 televiziji na temu ljudskih prava sučelili su se Nino Raspudić, nezavisni kandidat na listi Mosta, i Sabina Glasovac iz SDP-a.

Raspudić i Glasovac su se posvađali oko prava gej parova na posvajanje djece te oko pobačaja.

Posebno je zanimljiv bio dio o pobačaju koji Raspudić ne bi dozvolio ni silovanim ženama. Jasno je to iz njegovog odgovora na pitanje o Zakonu o pobačaju.

"Mali je postotak silovanih žena koje se na to odlučuju. Imamo svjedočanstva djece koja su začeta u silovanju u BiH..."

"Imali smo SDP-ov prijedlog koji je problematičan, povjerenstvo koje je 2009. predložio Ustavni sud, ono nakon svega kaže da je neosporiva činjenica da je tijekom trudnoće riječ o ljudskom životu, ljudski život počinje začećem, osnovno ljudsko pravo je pravo na život. Ako budemo imali većinu, bit će na tragu zaštite ljudskog života od začeća. Pobačaj je ubojstvo, život treba braniti. Treba ići proaktivno, ženama treba pomoći. Analize pokazuju da su česti ekonomski razlozi, mali je postotak silovanih žena koje se na to odlučuju. Imamo svjedočanstva djece koja su začeta u silovanju u BiH, uspjeli su se realizirati kao sretne osobe. Nemam pravo određivati tko ima pravo živjeti, tko ne", rekao je Raspudić, prenosi Index.

 

Replicirala mu je Glasovac.

"Ja sam za život, no i za dostojanstven i slobodan život. Postoje žene koje se nađu u teškoj situaciji, ne znamo što ih tišti i prekid trudnoće vide kao jedino rješenje, to nije laka odluka i s time moraju živjeti. Meni moja majka nije dala život da bi vam država propisivala što ćete raditi sa svojim umom i tijelom. Žena ima pravo na izbor i na zdravlje, zabranom pobačaja nećete smanjiti broj istih, već žene dovesti u situaciju da odlaze ili u druge zemlje ili raditi te zahvate van institucija, što je ugrožavanje njihovog zdravlja. Naš je stav da žensko tijelo ne smije biti državna imovina. Mi smo pripremili zakon koji treba ispraviti sve manjkavosti postojećeg. Činjenica je da je medicinski prekid trudnoće legalan do desetog tjedna, zatim pobačaj nije dostupan jer imate liječnike i klinike koje se pozivaju na priziv savjesti. Mnoge žene ga ne mogu platiti. Želimo da pobačaj bude besplatan, siguran i dostupan. Ne zalažemo se za pobačaj, no ako je on zadnje rješenje, žena ga mora imati mogućnost napraviti", kazala je SDP-ovka.

 

Ideja o ukidanju Ustavnog suda

Raspudić je odgovorio tezom o tome kako je moguće i ukidanje Ustavnog suda, koji se izjasnio protiv ukidanja pobačaja.

"Mi želimo Hrvatsku u kojoj će svaka žena koja nosi dijete biti zaštićena da ga može iznijeti. Teoretski, Ustavni sud možete ukinuti, ako Ustavni sud postaje parapolitičko tijelo, postoje načini da narod demokratskom voljom riješi taj Ustavni sud. Mi pratimo Ustavni sud u toj državnoj arhitekturi, postaje problematično tijelo, parkiralište za islužene HDZ-ove i SDP-ove kadrove", kazao je Raspudić.

Dnevnik.ba