StoryEditor

Raspudić i Puhovski složili se u predviđanju sudionika drugog kruga predsjedničkih izbora

Piše D  /  06.12.2019., 11:12h

"Zoranu Milanoviću nitko ne može naštetiti. On je najsigurniji i sigurno ulazi u drugi krug jer na lijevoj strani nema jaku konkurenciju. No, mislim i da Milanović u drugom krugu nema puno šanse", rekao je Puhovski. Raspudić smatra da bi izlaznost na izborima mogla biti slabija bez obzira na veliku ponudu kandidata. O novom prijateljstvu Kolinde Grabar-Kitarović sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem Raspudić je kazao da je to dvosjekli mač. 

"S jedne strane, riskira da će izgubiti glasove antibandićevaca, ali sumnjam da su dosad i glasovali ljudi koji su silno kivni na Bandića i da će joj to zamjeriti. S druge strane, očito Bandić može mobilizirati dio biračkog tijela koji bi joj mogao donijeti prevagu u drugom krugu. To je brak iz interesa i moguće da će joj se isplatiti", kazao je Raspudić.

Komentirajući činjenicu da je predsjednica imala 100.000 manje potpisa nego prije pet godina, Puhovski je podsjetio da je na ranijim izborima Andrija Hebrang imao najviše potpisa, ali nije ušao ni u drugi krug. 

"U prvom krugu je pitanje tko će pokraj Milanovića u drugi krug. Po mom sudu, to bi mogli biti Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, a možda i Mislav Kolakušić", rekao je Puhovski. Raspudić sumnja da bi Kolakušić s tim prosvjednim glasovima mogao dobiti više od 15 posto glasova. "Slažem se da je Milanović siguran u drugom krugu, a borba će se voditi između Grabar-Kitarović i Škore za drugi krug. Veće su šanse Kolinde Grabar-Kitarović. A kladio bih se i na tijesnu pobjedu Grabar-Kitarović i u drugom krugu, ali vidjet ćemo", kazao je Raspudić.

Puhovski misli da je Škoro svoju kampanju ispuhao prerano. "On je 0,3 kandidata kakav je bio prije tri tjedna ili mjesec dana kada kampanja nije ni počela. On je počeo jednim programom, imao je ideju što će raditi, bio je čovjek izvan velikih stranaka i imao je neku šansu. I onda se ispuhao i sad se bavi vicevima u stilu Stipe Mesića i ne unosi ništa novo u kampanju", kazao je Puhovski. 

Raspudić smatra da je Ivana Pernara, iako je mlad, političke pregazilo vrijeme, a došao je stariji igrač Kolakušić koji se nametnuo kao autoritet. "Njega podržava dio nekadašnjeg Živog zida i Pernar tu gubi. Glasovi koje je prije dobivao otići će Kolakušiću", rekao je Raspudić.

Na kraju su iznijeli svoja predviđanja. Puhovski smatra da će Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović ući u drugi krug, a dosta blizu njima bit će Škoro kao treći u prvom krugu. Raspudić još neće otpisati Škoru, ali isto smatra da će u drugi krug Grabar-Kitarović i Milanović pa potom tijesna pobjeda Grabar-Kitarović.   

Video možete pogledati na Vijesti.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:11