StoryEditor

Raspudić: Bi li kupnja francuskih aviona olakšala dobivanje nečije pozicije u EK?

Piše D  /  19.02.2021., 03:02h

Raspudić je iznoseći u Saboru stajalište Kluba Mosta kazao da pokušaj nabave novih aviona seže još u prvi mandat premijera Andreja Plenkovića u kojem nije napravljeno gotovo ništa, a potom su, dodao je, neuspjelom nabavom u vjetar bačene još dvije godine.

"Tada je premijer sam preuzeo inicijativu i novom međuresornom povjerenstvu dao naputak da u tu igru uključi i Francuze, utjecajnu članicu EU-a, a o tome bi li kupnja francuskog Rafalea olakšala dobivanje nečije pozicije u Europskoj komisiji ne želim spekulirati", rekao je Raspudić, prenosi Hina.

Smatra da razlog odugovlačenja nije ni potres niti epidemija koronavirusa već pitanje kako Amerikancima ili Francuzima objasniti zašto kupujemo određene avione.

Naveo je da Hrvatska ima 12 MIG-ova, od čega ih je osam operativno i čiji resursi istječu na proljeće 2024. te upozorio da je za školovanje osoblja i prilagodbu infrastrukture za borbene avione potrebno najmanje dvije godine.

„Znači da bi ugovor o nabavi novih aviona trebao biti potpisan što je moguće prije, a najkasnije do kraja godine”, kazao je Raspudić.

Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka) u slobodnom govoru izrazila je nezadovoljstvo poslovanjem Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore ocijenivši zahtjev za ukidanjem komorskog doprinosa legitimnim.

„Predsjednik HGK Luka Burilović diplomirao je na nekom sumnjivom sveučilištu u Republici Srpskoj, dok je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec završio tri razreda srednje obrtničke trgovačke škole. Ne podcjenjujem škole, ali pitam tko vodi te velike sustave”, kazala je Borić i dodala da njihova mjesečna primanja premašuju primanja najvrsnijih inovatora, pa čak i članova Vlade.

Zdravka Bušić (Klub HDZ-a ) izrazila je zadovoljstvo ispunjavanjem Hrvatskoj jednog od ključnih uvjeta za ukidanje viza za Sjedinjene Američke Države - spuštanje praga odbijenih viza ispod tri posto te je pohvalila napore koje su u to uložili i hrvatska diplomacija i nadležna tijela obje države.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:43