StoryEditor
hrvatski sabor

Rasprava o pravosuđu u Hrvatskom saboru trajala 16 sati, pljuštale optužbe i uvrede

Piše hina  /  22.07.2023., 11:40h

Nešto više od 16 sati trajala je saborska rasprava o zaključku koji je za izvanrednu sjednicu predložio hrvatski predsjednik Zoran Milanović a vezano za funkcioniranje sudbene vlasti, započela je u petak ujutro a završila u drugom satu subote.

Tijekom maratonske rasprave oporba je navodila kako je Vlada udovoljila sucima i liječnicima, a pravosudne službenice ignorira. Isticala je da rade za mizerne plaće od kojih ne mogu živjeti, a da premijer Andrej Plenković "trenira strogoću na najslabijima, gazi žene u štrajku, da ga nije briga".

Tvrde da je pravosuđe paralizirano, pravna država ne funkcionira te da je na snazi ustavna kriza, a stanje izvanredno.

HDZ-ovci su s druge strane naglašavali da niti je stanje izvanredno niti je točno da pravosuđe ne funkcionira. Česta im je kritika bila da se na sjednici nije pojavio hrvatski predsjednik, iako je predlagatelj, nazivajući ga kukavicom i da se svrstao na oporbenu stranu.

Branili su Vladu da zadnjih godina kontinuirano povećava plaće i da nije točno da Vlada ništa ne radi ili da nema volje da se situacija sa štrajkom riješi. Uvjereni su da će Vlada riješiti situaciju kao i sve do sada, te na koncu povećati  plaće službenicima donošenjem novog zakona o plaćama u javnoj upravi i uredbama. 

Raspravu su obilježile i brojne uvrede i "udarci ispod pojasa", performansi, povišeni tonovi ali i pozivanje da se rasprava, koja se često skretala u druge teme, vrati u meritum problema.

Što je rasprava više odmicala zastupnici su bili sve nervozniji, pa je tako u jednom trenutku Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) izbacilo iz takta kada su njega i kolege iz Socijaldemokrata nazivali SDP-ovcima do te mjere da je vikao i lupao šakom po stolu.

Umor je na kraju učinio svoje, pa se u večernjim satima broj zastupnika u sabornici vidno smanjio.

Izvanredna sjednica nastavlja se u subotu s raspravom u plinskoj aferi u HEP-u kada se isto očekuje dugotrajna i žustra rasprava.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 00:37