StoryEditor

Rasplamsao se požar na Husinu kod Tuzle

Piše D  /  07.04.2020., 10:04h

Požari u okolici Tuzle ne jenjavaju, a najnovije žarište je mjesto Husino kod Tuzle, gdje u ovom trenutku vatrogasci i mještani pokušavaju lokalizirati vatru na velikom kompleksu šume.

Nakon što su lokalizirali požari u Paša Bunaru, na Kozlovcu, te na Krojčici i Kužićima, poslije podne vjetar je razbuktao požar na Husinu, ali su se javili manji i na starim požarištima, rečeno je Feni u dežurnoj službi Profesionalne vatrogasne brigade.

- Više ne znamo ni sami što ćemo. Kad pomislimo da smo jedan lokalitet sanirali, ponovo se na istom mjestu javi vatra. Sada je najteža situacija na Husinu gdje smo angažirali sve naše ljudske i tehničke resurse. U pomoć su priskočile i kolege iz Živinica, Kalesije i Lukavca – kaže dežurni u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Tuzla.

Najavljen je dolazak i vatrogasaca iz Gračanice i Gradačca, a sutra je najavljeno angažiranje na gašenju vatre helikoptera Službe za traganje i spašavanje Oružanih snaga BiH.

- Nije bilo moguće danas uputiti helikopter iz razloga što je izvršena njegova prenamjena za prijevoz lica u slučaju potrebe zbog koronavirusa, ali će do ujutro helikopter biti u potpunosti spreman za djelovanje u gašenju požara, ukoliko eventualno ne bude ugašen – priopćeno je iz Oružanih snaga BiH.

U akciju gašenja požara uključeni su i resursi tuzlanskih javnih komunalnih poduzeća Komunalac i Vodovod i kanalizacija.

- Vidimo da cijeli dan prolaze cisterne s vodom, ali najgore je što puše vjetar i požar širi dalje. Prošle godine mi je vatra uništila pola šume, a kako je krenulo sad će i drugu polovicu. Iako vatra nije blizu moje kuće, gusti crni dim je obavio cijelo naselje, a neke kuće su ugrožene – kaže umirovljenik Anto Petrović, mještanin Husina.

U MUP-u TK uviđaj nije još završen, jer se nisu stekli uslovi. Ne isključuje se mogućnost podmetanja požara, ali i nepažnje prilikom paljenja rastinja.

Služba civilne zaštite Tuzla najavila je podnošenje kaznene prijave protiv N.N. počinitelja za izvršenje kaznenog djela izazivanja opće opasnosti, propisanog Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas.

Tijekom posljednja 24 sata požari su gašeni na 32 lokacije u Tuzlanskom kantonu, rečeno je Feni u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:52