StoryEditor
PROBLEM U MÜNSTERU

Raspelo zasjenilo sastanak G7: Njemačka šefica diplomacije na udaru kritika, demokršćani se pitaju ‘je li ovo nova vanjska politika?‘

Piše desk  /  05.11.2022., 07:44h

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u petak se našla na udaru kritika zbog uklanjanja 482 godine starog raspela s mjesta održavanja sastanka G7 u njemačkom gradu Münsteru

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova dalo je ukloniti povijesno drveno raspelo s mjesta održavanja konferencije u Münsteru kao dio većeg redizajna gradske vijećnice, rekao je glasnogovornik ministarstva u petak u Berlinu. Baerbock, dodao je, nije bila uključena u donošenje te odluke.

'To nije bila namjerna odluka, sigurno ne politička odluka, ali očito organizacijska odluka', komentirala je Baerbock u petak nakon sastanka sa svojim kolegama iz G7. 'Radije bih da ga nismo uklonili', kazala je.

Unatoč tome, konzervativni demokršćani kritizirali su taj potez, rekavši da ministrica ne mari za tradiciju i povijest. Markus Söder, bavarski premijer iz redova CSU-a, koji je svojedobno naredio da se raspela objese u javnim zgradama u Bavarskoj, požalio se na Twitteru da se uklanjanje raspela ne bi dogodilo ni u jednoj drugoj zemlji i upitao: 'Je li ovo je nova vanjska politika?'

Thorsten Frei, član Kršćansko-demokratske unije (CDU), rekao je da 'samo oni koji stoje iza vlastite tradicije i društvenog karaktera mogu također pristupiti drugima otvoreno, samouvjereno i samouvjereno', prenosi Welt. Frei smatra da je 'kršćanska slika čovjeka upravo zajednička osnova liberalnih i ustavnih demokracija zemalja G7'.

Baerbock je u Münsteru ugostila ministre vanjskih poslova Francuske, Italije, Japana, Kanade, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva budući da Njemačka trenutno predsjeda G7. Čelnici su, među ostalim, razgovarali o posljedicama ruskog napada na Ukrajinu, transatlantskoj suradnji i odnosima s Kinom.

Smatra se da gradska vijećnica u Münsteru ima veliku simboličku vrijednost za kršćanstvo u Europi jer je bila mjesto pregovora o povijesnom Vestfalskom miru. Sporazum je okončao razorni Tridesetogodišnji rat koji se vodio zbog vjere diljem kontinenta, piše Politico.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:21