StoryEditor

Raskol u kupreškom HDZ-u: Dvojac bezuvjetno isključen iz stranke

Piše D  /  11.02.2021., 11:02h

Odluka donesena na održanoj sjednici HDZ-a BiH imat će veliki utjecaj i na županiju, ali i na Federaciju BiH. Naime, Ivan Ivić je izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i to 13. izaslanik ispred Hrvata.

Inače, do ovakvog razvoja situacije došlo je nakon što je Ivić glasovao za imenovanje Vlade HBŽ-a na čelu s Ivanom Vukadinom, zbog čega je protiv njega pokrenut stegovni postupak, koji je pokrenuo predsjednik ŽO HDZ-a BiH HBŽ Branko Ivković. U sličnoj situaciji je i Lovrić, koji je u Vukadinovoj Vladi postao ministar.

Inače, Općinski odbor HDZ BiH Kupres održao je sredinom siječnja sjednicu na kojoj su jednoglasno odbacili inicijativu ŽO HDZ-a BiH Hercegbosanske županije na čelu s Brankom Ivkovićem u kojoj se poziva OO HDZ-a Kupres da isključe predsjednika općinskog odbora i zastupnika u Skupštini HBŽ-a Ivana Ivića i člana općinskog odbora i aktualnog ministra policije Marija Lovrića, a sve zbog podrške prilikom imenovanja nove županijske Vlade na čelu s Ivanom Vukadinom, u kojoj je Mario Lovrić imenovan na ministarsko mjesto.

Općinski odbor HDZ-a BiH Kupres je jednoglasno donio odluku u kojoj su predložili Predsjedništvu HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem da raspuste Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegbosanske županije, a taj prijedlog i odbacivanje inicijative za isključivanjem njihovih članova su potpisali svih 17 članova OO HDZ BiH Kupres.

Podsjetimo kako je u prošloj godini došlo do raspada i u duvanjskom HDZ-u, kada je iz stranke isključen Ivan Vukadin, tadašnji načelnik općine Tomislavgrad, a danas novi premijer Hercegbosanske županije.

S Vukadinom su tada isključeni i Robert Bagarić i Ante Tadić, svi zbog teških povreda Statuta HDZ BiH.

Uoči lokalnih izbora Vukadin je osnovao i Općinski odbor Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP), a s njim su otišli svi dotadašnji članovi OO HDZ-a BiH Tomislavgrad (25), donedavni članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad.

Na lokalnim izborima kandidat HNP-a Ivan Buntić postao je novi načelnik općine Tomislavgrad, a novu većinu u općinskom vijeću čine upravo kandidati HNP-a. HDZ BiH ima tek četiri mandata. 

Pred kraj godine, Vukadin je postao premijer Hercegbosanske županije, a u njegovoj Vladi ministar je postao upravo Lovrić.

Podsjetimo i da se Lovrić našao na udaru kritika iz srpskih redova jer se zastava HBŽ-a našla na policijskoj stanici u Drvaru. Tako je i načelnica općine Drvar Dušica Runić pozvala ministarstvo da se zastava ukloni. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:30