StoryEditor
cetinje

Raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, smijenjen mitropolit

Piše hina  /  03.09.2023., 20:40h

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve smijenili su u nedjelju na “općecrnogorskom zboru”, kako je nazvano javno okupljanje vjernika na Cetinju, dosadašnjeg mitropolita te crkve Mihaila i proglasili episkopa ostroško-nikšićkog Borisa za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Mitropolit CPC Mihailo je ovo okupljanje nazvao "propalim političkim mitingom" koji nema "ni legitimitet ni legalitet", te najavio protumjere na "pravno nevažeću" odluku.

Novi mitropolit CPC Boris rekao je da je zbor sazvan na zahtjev svećenika i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve.

“Koristeći duboku starost poglavara Crkve, mitropolita Mihaila, upravljanje Crkvom preuzela su neovlaštene civilne osobe”, priopćio je organizacijski odbor, koji je istaknuo da je CPC u „iznimno teškoj situaciji”, te da crkveni ustav nije na snazi, a da se sinod nije sastajao u punom sastavu još od 2019. godine. 

Također odlučeno je i da se sadašnji poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu zbog starosti s titulom umirovljeni mitropolit crnogorski.

Mediji u Podgorici podsjećaju da su proteklih mjeseci razmijenjene teške optužbe između Borisa i Mihaila, uglavnom vezane za navodne financijske malverzacije, ali i za nepoštovanje pravila svećeničkog života.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi tvrde da su oni nasljednici povijesne pravoslavne crkve u Crnoj Gori, te smatraju da crkve i manastiri u toj zemlji pripadaju njoj i da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori “okupirala” njezine vjerske objekte.

Vjernici CPC, Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, nazivaju crkvom Srbije. 

Također već godinama vjernici te dvije pravoslavne crkve na odvojenim ceremonijama obilježavaju vjerske praznike, a nerijetko uz prisustvo velikog broja policajaca.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 14:18