Article_Top_970x250

Raskol pogađa SDP: Tuzlanski odgranak postaje društvo jednog lica

priopćenje

Raskol pogađa SDP: Tuzlanski odgranak postaje društvo jednog lica

tra 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ilustracija

Zabrinuti članovi SDP-a: Je li Županijski odbor SDP-a Tuzlanske županije postao DJL-Društvo jednog lica?!

Poštovani mediji, članovi i simpatizeri socijaldemokratske partije u Tuzlanskoj županiji, zaista nam je žao što na ovaj način moramo da pišemo predsjedniku i predsjedništvu županijske organizacije, ali, izgleda da je to jedini način da im uputimo poruke nezadovoljstva zbog načina na koji trenutno vode  organizaciju. Put kojim trenutno ide najjača županijska organizacija SDP-a u državi je, sigurno, put u propast.

Nažalost, županijska organizacija se pretvorila u društvo jednog, ili, hajde da kažemo, društvo dva-tri lica, koja su umislila da su veća od županijske organizacije i partije u cijelosti. O čemu se zapravo radi?!

Sve je počelo kampanjom za Opće izbore 2018. Godine, i već tada se vidjelo da predsjednik Enver Bijedić i dva kandidata s liste za Skupštinu Tuzlanske županije vode, isključivo, svoju privatnu kampanju, te dolaskom na skupove po općinskim organizacijama „volonteri“ Envera Bijedića, a koji su se „začešljali“ sada da budu ministri, savjetnici i tko zna što već, su dijelili vizitke s likom i natpisom ova tri kandidata. Zamislite, predsjednik samoprozvane najjače organizacije u državi kampanju mora voditi tako da pravi mini vizit karte, a koje rade kandidati koje rijetko tko poznaje u tim sredinama. Već tada se vidjelo da će Tokić i Vujović sigurno ući u Skupštinu Tuzlanske županije, jer su bili dobro „pogurani“ predsjednikom Bijedićem i svim resursima KO SDP BiH  Tuzla.

Nažalost, nakon izbora se pokazalo da osobe koje vode županijsku organizaciju nemaju jasan cilj i pravac. Tako se, primjera radi, dešavalo da istog dana ujutro pojedini članovi KO SDP BiH Tuzla ujutro dogovore s Kukom i PDA vlast, a već istog dana uvečer dogovore sa živiničkim hodžom hihom. U isto vrijeme dok oni to dogovaraju, vodila se snažna antikampanja protiv aktualnog predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, jer tko fol nam centrala i Sarajevo ne dozvoljavaju ulazak u vlast na nivou TŽ-e.

Nikada, jasno i glasno, predsjednik Bijedić nije rekao da nam je na jednoj od sjednica Glavnog odbora bilo dozvoljeno koalirati sa SDA, ali da su to on i njegova „srčana“ ekipa snažno odbili. Već na idućoj sjednici, tražili su da im se dozvoli ulazak u vlast sa SDA. Zamjenom teza, u Tuzlanskoj županiji se „napumpala“ atmosfera da nam Sarajevo ne da u vlast, pri tome ne govoreći članovima SDP-a u Tuzlanskoj županiji da nam Glavni odbor SDP-a(među kojima je mnogo članova iz drugih županija) ne dozvoljava ulazak u vlast sa SDA, dok vlast s PDA nam nitko ne brani.

Većina članova županijske organizacije je, sigurni smo, za ulazak u vlast s PDA i SBB, obzirom da trenutno ne postoji volja u SDP BiH da se ide u vlast sa SDA po vertikali. Također, jedan od glavnih argumenata „srčane“ ekipe Envera Bijedića koja se bori za vlast sa SDA na Tuzlanskoj županiji je bilo to da u Sarajevu se ne poštuje mišljenje najjače županijske organizacije. OK, ali kako se onda ne poštuje unutar županijske organizacije mišljenje najjače gradske/općinske organizacije na Tuzlanskoj županiji?!

I tako je, županijska organizacija koja je nekad ranije bila najdemokratičnija u državi, organizacija koja je uvažavala tuđa mišljenja, bez obzira da li se rukovodstvo s tim slagalo ili ne, postala društvo jednog, dva ili tri lica, a u kojem se na važnosti daje samo „odabranima“ i onima koji su za vlast sa SDA. Svi oni koji su protiv ove koalicije, jednostavno su šikanirani, odbačeni, „stavljaju se u ćoše“ i njihov stav i mišljenje se ne pikaju.

Zbog svega toga, postoji velika mogućnost i da se Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanske županije pocijepa, te postane nejedinstven. Jer, tko će objasniti građanima Tuzlanske županije da su  2/10 poslanika stavili svoj potpis na neki zahtjev koji je pripremala SDA?! Kako objasniti članovima i simpatizerima SDP-a u Tuzlanskoj županiji da ćemo zbog „Gradačačkog lobija“ za vlast sa SDA, ipak ostati opozicija u županiji gdje smo ostvarili pobjedu na Općim izborima. Kako objasniti članovima županijske organizacije, da i 6 mjeseci nakon izbora, županijski odbor SDP BiH Tuzla još uvijek na dnevni red nije stavio Analizu Općih izbora 2018. Godine?! Kako objasniti članovima županijske organizacije da još uvijek nije predočen finanscijski izvještaj, pa da članovi KO SDP BiH Tuzla vide kako i gdje su trošeni novci za predizbornu kampanju?!

Izgleda da je mnogima bitnije da kupe nove Ray-Ban naočale, stave torbicu preko markirane košulje i postanu ministri ispred SOCIJALDEMOKRATSKE partije. E, pa, neće da može DRUGOVI!, stoji u priopćenju SDP-a, prenosi Fena.

Dnevnik.ba