StoryEditor
SLUČAJ NADIN

Tužiteljstvo Županije Sarajevo odbilo provoditi istragu protiv Sebije Izetbegović i pedijatara KCUS-a

Piše desk  /  17.11.2022., 10:30h

Tužiteljstvo Županije Sarajevo odbilo je provoditi istragu u slučaju Nadin, javlja Raport.

Tužiteljstvo kojim još uvijek upravlja glavna tužiteljica Sabina Sarajlija (bez obzira na disciplinski postupak zbog nezakonitosti u radu) jučer je na adresu obitelji Smajlović dostavilo obavijest da su po drugi put donijeli naredbu da neće poduzimati istragu u slučaju Nadin.

Istraga se trebala voditi protiv Sebije Izetbegović i 10 pedijatara koji su javno odbili liječiti dijete. Pored toga, oni su i zaustavili postupak izmještanja Nadin S. na liječenje u Tursku.

Odluka je, piše Raport, ovaj put je utemeljena na nalazu vještaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, od kojih je Tužiteljstvo Županije Sarajevo tražilo vještačenje.

Radi se o poznatom slučaju Nadin kroz koji se prelama kako profesionalna neosjetljivost pedijatara KCUS-a, tako i bahatost menadžmenta predvođenog Sebijom Izetbegović, ali iznad svega nesposobnost pravosuđa u Sarajevu da zaštiti najosnovnija ljudska i zakonska prava običnih građana, piše Raport. Prošle su tri godine od dana kada je Izetbegović izgovorila riječi koje su u minuti obišle državu i regiju.

“Nitko ovdje neće liječiti ovo dijete od ovakvih roditelja“, a nakon čega je 10 pedijatara ovakav stav i potpisalo.

Kaznenu prijavu koju je obitelj Smajlović podnijela Tužiteljstvo je ignoriralo i opstruiralo koliko je god moglo.

Na pritisak obitelji i javnosti te drugih instanci tek su povremeno reagirali potezima tipa formiranje "tužiteljskog tima" ili "uzimanje predmeta u prioritet", ali bez ikakvog rezultata.

Očigledno je pritisak političkih mecena i "nadzornih organa" sarajevskih tužitelja bio mnogo jači od pritiska savjesti i zakonske obaveze. Tako su u obavijesti tužitelji Sanela Škaljić i Aziz Jahjaefendić, koji su trebali voditi istragu u slučaju Nadin, naveli:

„…ovo Tužiteljstvo dana 14.11 .2022. godine donijelo je Naredbu da se istraga neće provoditi protiv Hasanbegović Ede, Izetbegović Sebije, Pokrajac Danke, Begić Zije, Hasanbegović Sniježane, Melunović Melike, Hadžagić-Ćatibušić Ferihe, Kakan Ismete, Mišanović Verice, Sakić Melihe i Užičanin Sajre zbog kaznenog djela Nepružanje medicinske pomoći iz člana 232. KZ FBiH, kaznenog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 1. KZ F BiH i kaznenog djela Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne iz člana 187. stav 1 . KZ FBiH, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije kazneno djelo.“

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:14