Ramski branitelj Šimun Fofić Fofa tragično je poginuo na današnji dan 1992. godineFOTO: RAMSKI-VJESNIK.BA -
StoryEditor
Tužno sjećanje

Ramski branitelj Šimun Fofić Fofa tragično je poginuo na današnji dan 1992. godine

Piše desk  /  07.07.2022., 18:50h

Članovi obitelji i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata upalili su svijeće i položili vijence na grobu Šimuna Fofića Fofe, zapovjednika brigade “Rama” i obilježili 30. godišnjicu njegove tragične pogibije 7. srpnja 1992. godine.

Šimun je danonoćno boravio upravo na prvoj crti obrane, gdje je vojnicima prenosio svoje znanje koje je stekao u postrojbi specijalne policije. Bio je pripadnih HVO-a od ožujka 1992. godine i imao je čin brigadira. Nakog 30 godina, njegova obitelj, prijatelji i suborci se tugom i ponosom sjećaju hrabrog i poštenog Šimuna. Poginuo je na samom početku ratnih sukoba na prostorima Rame, 7. srpnja 1992. godine, na prvoj crti obrane – položaj Rosoje, piše Ramski vjesnik.

Iza velikog junaka uvijek stoji meko ljudsko srce

U Ramskom Vjesniku, tadašnjem ratnom izdanju stoji: “Poginuo je još jedan hrvatski vitez. Nije dočekao slobodu, a toliko je za njom žudio. Volio je svoju Hrvatsku i svoju Ramu u koju je došao da joj daruje svoju mladost, svoj život. Još se ni naživio nije, a iskusio je mnoga bojišta. Branitelji Rame i Hrvatske rado su ga vidjeli u svom društvu. Nikad nije ni puno glasno pričao, a uvijek je puno radio, branio svoje. Nije imao velikih vojničkih ambicija. Ta momčina je plijenila skromnošću, poštenjem i nenametljivošću. Ništa u njemu nije bilo odbojno. Naoko mrk pogled, sušta je suprotnost blagoj naravi i smirenosti duha. Njegovi izravni kontakti s običnim ljudima, s borcima, svima su ulijevali nadu u pobjedu i bolje sutra. Ne obraćam se Šimi izravno, jer nije želio da ga ljudi u oči hvale, da mu laskaju. Bilo mu je neugodno kada bi ga u susretu tko pohvalio. Iza velikog junaka uvijek stoji meko ljudsko srce i tiha skromna duša. Što će ostati s nama dok nas bude. Darovao je domovini sve što se darovati može. Nije ništa žalio za svoj narod. Cijeli mu je život bio ispunjen brigom, borbom i ljubavi. Svi, koji ga znaju, znaju za što je živio. Za to je i poginuo. Hvala mu.”

Posthumno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom

Spomenica i Red se dodjeljuju kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu te izravnoj ratnoj opasnosti. Pokojni Šimun je rođen 24. kolovoza 1969. godine, od majke Kate i oca Franje. Jedan je od prvih koji je sudjelovao prilikom stvaranja hrvatske vojske, te je stupio u specijalne postrojbe policije u Lučkom. Čovjek je koji je udario temelje brigade “Rama”.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:13