StoryEditor

Ramiz Salkić poziva na ukidanje Republike Srpske

Piše D  /  02.07.2021., 06:07h

Ramiz Salkić (SDA), potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, posjetio je danas Trebinje gdje je džumu-namaz klanjao u Osman-pašinoj džamiji te nakon toga posjetio Medžlis Islamske zajednice Trebinje.

Salkić se sastao i razgovarao s Bošnjacima u Trebinju i tom prilikom još jednom istakao da je neophodno tražiti uređenje Bosne i Hercegovine po mjeri njenih građana.

Tako je istakao da temelj države trebaju biti ljudska prava i slobode te službene presude donesene pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, prenosi N1.

UZP dokazan presudom Stanišu i Simatoviću

Salkić je naveo da je prema presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću RS označena kao dio udruženog zločinačkog pothvata zajedno sa Srbijom i nekadašnjom Srpskom Krajinom.

“Zajednička zločinačka svrha ovog pothvata bila je da se izvršenjem kaznenih djela većina nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni s navedenih područja. Tu zajedničku zločinačku svrhu dijelili su određeni visoko pozicionirani politički, vojni i policijski rukovodioci iz Srbije, srpskih autonomnih oblasti Krajine i Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, kao i iz Srpske Republike BiH, kasnije preimenovane u Republiku Srpsku”, naveo je.

Spomenuo je da su ti neki visoko pozicionirani ljudi bili predsjednik RS-a ratni zločinac Radovan Karadžić, predsjednik NSRS-a ratni zločinac Momčilo Krajišnik, kasnija predsjednica RS-a ratni zločinac Biljana Plavšić, zapovjednik vojske RS-a ratni zločinac Ratko Mladić.

“Ako se ovome doda da je Međunarodni sud pravde presudio da su vojska bosanskih Srba i dijelovi policije počinili genocid u ‘sigurnoj zoni’ UN-a Srebrenica, jasno se nameće zaključak da civilizirani svijet koji je na strani istine i pravde u budućnosti ne bi trebao podržati ostanak ovakvog teritorijalnog uređenja koje je po službenim presudama nastalo na temelju udruženog zločinačkog pothvata i genocida, koji su počinili oni koji su bili dio udruženog zločinačkog pothvata. Ovo posebno zbog činjenice da danas imamo izostanak katarze izabranih predstavnika bosanskih Srba i vodstva Srbije i ne samo izostanak katarze već otvoreno negiranje genocida, pravosnažnih sudskih presuda, te nagrađivanje i veličanje ratnih zločinaca”, posebno je naglasio Salkić.

Katarza izostaje s ovakvim državnim uređenjem

Kako kaže, sve dok imamo ovakvo teritorijalno uređenje države BiH te odlučivanje s ekskluzivnim pravom entiteta da blokiraju njen napredak kroz entitetsko glasanje, izostat će katarza, suočavanje s prošlošću predstavnika srpskog naroda te njihovo veličanje ratnih zločinaca i negiranje presuđenog genocida.

“Zbog toga je neophodno tražiti uređenje države BiH po mjeri građana ove zemlje, a čiji temelj trebaju biti ljudska prava i slobode, te službene presude donesene pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ako je temelj dejtonskog uređenja bilo vojno pozicioniranje koje je nastalo na sili, torturi, progonu i zločinima vrijeme je danas da imamo uređenje koje će biti zasnovano na dokazanim i presuđenim činjenicama o udruženom zločinačkom pothvatu i počinjenom genocidu”, poručio je Salkić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:59