Turković i Ramić se predstavljaju kao državni dužnosnici i regrutiraju bošnjačku dijasporu po AmericiSCREENSHOT -
StoryEditor
kombinacije

Ramićev recept za formiranje vlasti: Bošnjačke stranke i srpska opozicija

Piše desk  /  27.11.2022., 18:29h

Jedan od predstavnika Pokreta za državu Edin Ramić kazao je da Pokret za državu treba podržati listu PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske prilikom glasanja za izaslanike u Domu naroda BiH, a da nakon toga treba formirati vlast bez SNSD u Vijeću ministara BiH.

"Prije svega, ne mislim da će Pokret za državu biti dio vladajuće koalicije u entitetu RS, čak i ako bude imao ministra u Vladi RS. Isto tako nije ni dio opozicije. Nas ni jedni a ni drugi ne smatraju svojima. Mi smo za njih strano tijelo, bez obzira kako se ponašali i kakve poruke šaljemo. Na nama nekad treniraju strogoću, a nekad su za suradnju, i u jednom i drugom slučaju šalju poruke centralama naših stranaka", rekao je Ramić, prenosi Klix.

Ipak, da bi se sačuvalo ono što je ostalo od "obraza" Pokreta za državu on predlaže poslanici iz Pokreta glasaju za listu PDP-a u izboru za izaslanike u srpskom klubu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dalje predlaže da se formira Vijeće ministara s opozicijom iz Republike Srpske, a bez SNSD-a, dok bi takvu vlast iz Federacije BiH činile stranke okupljene oko Pokreta za državu (SDP, DF i SDA).

Smatra da u tom slučaju Pokret za državu (neko iz SDP-a i Banje Luke) treba dobiti Ministarstvo vanjskih poslova.

"Zbog dijaspore a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom "probosanskih snaga" (kako se be kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.), ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristiti našim ljudima izvan BiH", rekao je Ramić objašnjavajući zašto treba tražiti baš ova ministarstva.

Također predlaže da se SNSD-u u Vladi Federacije BiH da jedno ministarstvo, a kao kompenzaciju bi SNSD "probosanskim strankama" dao jedno u Vladi Republike Srpske.

Na kraju ističe da treba formirati Kolegij Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH bez SNSD-a i HDZ-a jer probosanske stranke i opozicija iz Republike Srpske imaju i ruke i nacionalnu kvotu.

Dnevnik.ba

05. veljača 2023 11:17