StoryEditor
Albanski premijer

Rama negirao da je albanski parlament glasao protiv rezolucije u Srebrenici

Piše fena  /  14.05.2022., 08:42h
Albanski premijer Edi Rama postavio je na društvenim medijima video govora albanskog ambasadora pri UN-u Ferita Hoxhe kojeg je održao 11. svibnja, a tiče se genocida u Srebrenici, javlja ATA.

Napisao je da je video objavljen kako bi se razjasnio stav Albanije vezan za genocid u Srebrenici. 

Rama je napisao da nije bilo riječ o rezoluciji, već o "podloj igri" bivšeg premijera Albanije Salija Berishe i njegovih sljedbenika.

- Trebali bi biti obaviješteni o predmetnom tekstu. Nije dovoljno reći samo hajde da donesemo odluku za nešto. Albanski parlament, zapravo, nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbio da u trotjedni kalendar rada uvrsti prijedlog koji dolazi od non-grata poslanika koje su čak Sjedinjene Države nazvale "duboko korumpiranim" i osobom koja podriva demokraciju. Štoviše, u svijetu je poznat kao prekršilac embarga Slobodanu Miloševiću, a danas je politički i moralno mrtav čovjek, koji pokušava iskoristiti žrtve krvnika iz Beograda kako bi uskrsnuo iz svog političkog groba - naglasio je Rama.

Albanski premijer je također kazao da oni koji se najviše bune zbog navodnog neusvajanja rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu prvo se trebaju zapitati zašto se "baš danas raspravlja o toj rezoluciji, iz kojeg razloga? Obilježavanje godišnjice genocida je 11. srpnja, a danas je 12. svibanj."

U govoru koji je održao 11. svibnja, ambasador Hoxha je izjavio da su posebno "zabrinuti zbog nastavka političke retorike negiranja genocida počinjenog u Srebrenici, veličanja ratnih zločinaca i upotrebe govora mržnje s etničkim predznakom."

Dnevnik.ba

14. svibanj 2022 08:42