Article_Top_970x250

RAK: Osobne emocije ne mogu biti povod za ograničavanje slobode izražavanja

bura oko gostovanja Andronika u programu TV SA

RAK: Osobne emocije ne mogu biti povod za ograničavanje slobode izražavanja

pro 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Agencija podsjeća da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature te navodi kako osobne emocije ne mogu biti povod za ograničavanje tih sloboda.

U svjetlu nedavnih dešavanja, a u vezi sa gostovanjem karikaturiste Filipa Andronika u programu Televizije Sarajevo u okviru kojeg su prikazani njegovi radovi koji su izazvali negativne reakcije, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) obavještava da je, po službenoj dužnosti, pregledala sporni prilog i utvrdila da emitirani sadržaj nije u suprotnosti sa pravilima Agencije, prenosi Fena.

Agencija podsjeća da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature te navodi kako osobne emocije ne mogu biti povod za ograničavanje tih sloboda, što je potvrđeno brojnim odlukama Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Agencija, u skladu sa nadležnostima, štiti slobodu izražavanja kao osnovnog ljudskog prava u demokratskom društvu, te osuđuje svaku vrstu političkog i drugog pritiska na slobodu izražavanja, priopćeno je iz RAK-a.

Dnevnik.ba