StoryEditor
HRS nije prisustvovao

Raguž: Zaključci HNS-a su dvosmisleni, BiH je međunarodni protektorat, oni imaju najveću odgovornost...

Piše Desk  /  19.02.2022., 17:51h
Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS), koja je istupila iz HNS-a, i čiji predstavnici, iako pozvani nisu prisustvovali današnjem izvanrednom zasjedanju HNS-a, za portal "Avaza" dao je svoje viđenje cijelog događaja u Mostaru.

Ocijenio je kako je „sve unaprijed predvidivo“ te „da su mogli održati proširenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, a ne dovlačiti ljude iz cijele BiH“, prenosi Avaz.

- Mogli su tako donijeti te iste zaključke i ne raditi cirkus oko toga. HNS je, potpuno predvidivo, postao i ostao alat u rukama HDZ-a BiH i zloupotrijebljen je u cilju jačanja pozicije te stranke u perspektivi sljedećih izbora - rekao je Raguž.

Osvrnuvši se na zaključke koji su doneseni, Raguž je kazao da su oni standardno općeniti, dvosmisleni i nisu kozmetički ni približno onome što se očekivalo i što bi trebala biti odgovornost političkog vodstva Hrvata u BiH.

- Što se tiče zaključka broj 7., to potvrđuje u potpunosti ovo što govorim, jer, vrlo je jasno svima kako do izmjena Izbornog zakona na način kako to HNS, odnosno, HDZ BiH tražio, neće doći. Pa, onda, ne vidim razloga zašto čekati ako se ne realizira to, zašto ne bi odmah krenuli u tu realizaciju, kao što je bilo za očekivati - naveo je Raguž.

Iako je najavljen nastavak pregovaračkog procesa, Raguž je kazao kako su stvari identične onima kao i prije lokalnih izbora 2020.godine i prije općih izbora 2018.godine, ali i ranije.

- Ovdje ne treba nikakva mrkva, već batina međunarodne zajednice, budući da je BiH međunarodni protektorat, jer, nema nikakve atribute suverene države, onda međunarodna zajednica ima i najveću odgovornost zašto se mi kao narod, ne samo hrvatski, nego općenito svi koji žive u BiH nalazimo u situaciji u kakvoj jesmo.Dakle, oni moraju preuzeti odgovornost za to, a  konkretnije i učinkovitije djeluje prema liderima, ne samo bošnjačkog i srpskog, već i hrvatskog naroda, da ih dovede pred zid: „Ili riješite situaciju po pitanju izbornog procesa ili , jednostavno, nema vam više mjesta u političkim relacijama u BiH“.

Osim što neće doći do izmjena Izbornog zakona, Raguž kaže da, zapravo, neće doći do izmjena izbornog procesa, što je, napominje, jednako tako važno, a palo je u drugi plan.

- Neće doći ni do čega, jer nijednom od aktera koji su uključeni u razgovore nije u interesu da do izmjena Izbornog zakona dođe, budući da oni ni s čim drugim ne mogu izaći pred svoje birače i ponuditi u izbornoj godini. Prema tome, očekivati da će se nešto promijeniti, a nije se promijenilo zadnjih 18 ili 20 godina je utopija , bez jačeg angažmana međunarodne zajednice - zaključuje Raguž.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:52