StoryEditor
predsjednik hrs-a

Raguž za Dnevnik.ba: Da su Hrvati imali prijedlog da ide u korist Bošnjacima, to bi bilo odbijeno

Piše desk  /  20.03.2022., 17:15h
Samo krajnji naivci su očekivali dogovor oko izmjena izbornog zakona ovih dana. Kada bi Hrvati predložili model izmjena koji bi u potpunosti išao u prilog bošnjačkoj političkoj strani u pregovorima, bošnjačka strana bi to odbila, rekao je za Dnevnik.ba Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Raguž, priznaje, nije ni slutio da će se to na kraju i dogoditi, odnosno, da će hrvatska strana pristati na određene ustupke više nego upitne koristi za Hrvate, a da će Bakir Izetbegović to odbiti.

"Tako da mogu samo kazati da mi Hrvati trebamo biti sretni što je došlo do ovakvog scenarija", rekao je Raguž. 

Ovakav razvoj događaja samo potvrđuje, ističe, kako su  Hrvati politički potkapacitiran narod s ovakvim političkim liderima. 

"Umjesto da strateški sebi gradimo prostor za sustavno rješavanje hrvatskog pitanja, da se konačno krene govoriti o konceptu BiH kao države, o funkcionalnosti Federacije kao entiteta, pogotovo što su nam se okolnosti za to otvorile, mi smo bili spremni ulaziti u dodatne kompromise. Srećom, sa suprotne strane imamo jednako tako potkapacitirani kadar, pa smo ovaj put prošli neokrznuto", istaknuo je Raguž. 

Izmjene izbornog zakona, smatra Raguž, same po sebi ne rješavaju apsolutno ništa.

 "To može biti isključivo samo prvi u nizu koraka u cilju administrativno-teritorijalnog preuređenja BiH. Hrvatima jedino to može biti cilj. Same izmjene izbornog zakona hrvatskom narodu ne rješavaju apsolutno ništa, rješavaju samo vladajućoj stranci ispred hrvatskog naroda. Pitam ja vas, kada bi HDZ zauzeo 100% pozicija u vlasti, bi li Hrvatima bilo išta bolje? Ne bi! Mi moramo stvoriti društvo jednakih mogućnosti za sve, društvo jednakih pred zakonom, a da se to dogodi BiH se mora urediti po mjeri svoje tro-nacionalne suštine", izjavio i dodao kako se mora početi razgovarati o uređenju BiH kao države.

"Moramo se vratiti temeljima dogovora koji su zaključeni u Washingtonu i od tuda krenuti. Ili jednostavno odustati od BiH. Preduvjet svemu tome je dosljedna politika. Ono što Hrvati nemaju. Ne možete danas optuživati Izetbegovića i Komšića za rušenje BiH, a ujutro se s tim istim Izetbegovićem i Komšićem buditi u koaliciji na svim razinama", rekao je Raguž za Dnevnik.ba.

23. travanj 2024 08:45