Article_Top_970x250

Raguž: SDP nadogradio mesićevski model kampanje, ali ipak ima nade za bh. Hrvate

"SVEJEDNO JE TKO JE NA ČELU HRVATSKE"

Raguž: SDP nadogradio mesićevski model kampanje, ali ipak ima nade za bh. Hrvate

sij 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mi ne možemo očekivati ništa od funkcije predsjednika Hrvatske dok god ne budemo sigurni što mi uopće želimo u i od BiH. Mi nemamo strategiju, nemamo viziju i nemamo političku nacionalnu disciplinu, tako da nam je apsolutno svejedno tko je na čelu Hrvatske, izjavio je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, za Dnevnik.ba.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske strane, komentirao je pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, te se osvrnuo na samu kampanju novog hrvatskog predsjednika i njegove protukandidatkinje Kolinde Grabar - Kitarović. 

"SDP je nadogradio mesićevski model kampanje, utemeljen na oblajavanju Hercegovaca i Hercegovine kao prototipske modele korupcije i svega negativnog što se događa u Hrvatskoj i na tome su dobili izbore", kazao je Raguž.

"Mržnja prema Hercegovcima okidač ljevičarima za izlazak na izbore" 

Prema njegovim riječima, to ponajbolje govori o kvaliteti tzv. ljevice u Hrvatskoj, bogatstvu njihovih ideja i artikulacije , kada im je mržnja prema Hercegovcima motivacijski okidač za izlazak na izbore. 

"Ponajbolji dokaz u prilog ovome su izjave uglednih SDP-ovaca nakon objave izlaznih anketa. Europarlamentarka Borozan je euforično govorila o 'skakanju sviju na SMS poruke o plaćenom hodočašću', iako je i djeci vrtićkog uzrasta jasno kako se radi o dobro organiziranoj i uštimanoj izmišljotini", kazao je i dodao kako je i general Kotromanović isto tako euforično govorio o zamjerkama Čoviću zbog autobusa i gužvi na biralištima, stavljajući to u kontekst prava glasa Hrvata izvan Domovine. 

"Paralelno su, projektom Juričan, utjelovili taj prototip zlog Hercegovca u Bandiću, organizirali cijeli projekt njegovog nastupa na izborima, te kasnije proteste protiv Bandića u cilju motiviranja Zagrepčana na izlazak. Ne smije se zanemariti da jedan kvart u Zagrebu ima više birača od npr. Hrvata u BiH", kazao je Raguž. 

Tvrdi i kako im je HDZ sa svoje strane u svemu tome davao  besplatnu podršku i pomoć, dovodeći Bandića na predizborne skupove, druženjem Grabar Kitarović s njim i izjavama o nošenju kolača u zatvor. 

"Nakon verbalnog ispada savjetnika Predsjednice nakon sučeljavanja na RTL-u, postalo je sigurno kako će Milanović biti novi predsjednik. Savjetnik s cekerom Madžar, u tom trenutku marketinški je utjelovio sve ono čime SDP plaši malu djecu: nadobudnog Hercegovca, dotepenca, koji otima kruh 'autohtonim' Hrvatima Hrvatske", izjavio je. 

"HDZ lišen sadržaja" 

A kada se, prema Raguževoj ocjeni, u svemu ovom, priroda i kampanja HDZ-a i njen sadržaj,  apsolutno lišen bilo kakve smislene političke ideje, lišen tema koje imaju dodirnih točaka sa stvarnim životom, vrlo lako se može doći do odgovora kako Milanović treba za pobjedu uvelike zahvaliti HDZ-u i njegovom vodstvu koji Hrvate općenito smatra priglupim stadom. 

"Zasluge HDZ-a su čak veće i od onoga što je ponudio Milanović u kampanji, ako se zna kako je on s manje glasova od Josipovića iz 2014. pobijedio Kitarović. S druge strane, traženje krivca u Škori i poništenim listićima je također glupost, jer sa svim poništenim listićima Kitarović ne bi pobijedila", kazao je. 

Raguža zanima isključivo vanjska politika Hrvatske prema Hrvatima u BiH, a tvrdi i kako nitko od ponuđenih kandidata nije artikulirao kvalitetan program o tomu, ali je Milanović, od svih kandidata, u sučeljavanjima davao najbolje odgovore. 

"Jedini je otvoreno govorio o opasnosti islamskog radikalizma, o BiH kao državi koja je to samo na papiru i legitimnosti izbora kao preduvjeta jednakopravnosti, a ne kao političkog cilja", izjavio. 

"Na čelu Milanovićevog stožera Miljenić koji je falsificirao dokumente protiv Šestorke" 

Međutim, Raguž tvrdi, kako se  Hrvati u BiH  ne bi smjeli zavaravati kako tu postoji iskrenost u namjerama. 

"Radi se o čovjeku kojem je na čelu izbornog stožera bio Orsat Miljenić koji je falsificirao dokumente protiv Šestorke za potrebe haškog tužiteljstva i čovjeku kojeg za pitanja branitelja savjetuje Predrag Matić koji neskriveno 'ne voli' (da ne kažem mrzi) HVO", tvrdi Raguž. 

Stvar je, smatra, isključivo interesne prirode. 

"Preživjeli smo Mesića, preživjet ćemo i Milanovića. Koliko i na koji način ćemo moći iskoristiti Milanovića i njegovu funkciju za interese Hrvata u BiH", kazao je. 

No, Raguž ističe kako je preduvjet toga strateška politika samih Hrvata u BiH.

"Mi ne možemo očekivati ništa od funkcije predsjednika Hrvatske dok god ne budemo sigurni što mi uopće želimo u i od BiH. Mi nemamo strategiju, nemamo viziju i nemamo političku nacionalnu disciplinu, tako da nam je apsolutno svejedno tko je na čelu Hrvatske", zaključio je Raguž za Dnevnik.ba.

R.I. / Dnevnik.ba