StoryEditor
Lider HRS

Raguž: Odluka visokog predstavnika samo povećava administrativni kaos, ništa ne rješava

Piše fena  /  02.10.2022., 21:24h

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž smatra kako je visoki predstavnika svojim odlukama o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH riješio samo dio problema, ali suštinski “ništa nije riješeno već je pojačan administrativni kaos u Bosni i Hercegovini”.

- Ove odluke donekle idu u smjeru zaštite legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, iako su mi nakon iščitavanja odluke ostale nejasne dvije stvari. Prvo, na koji način će se puniti Klub srpskog naroda kada već sada imamo problem kako popuniti sadašnjih 17 mjesta? Druga stvar, kada je već dirao u Ustav, zašto nije riješio Predsjedništvo BiH? Zašto ćemo opet morati biti predmetom malverzacija političkog Sarajeva kada bude utrka za Predsjedništvo za četiri godine - kazao je Raguž u izjavi za Fenu.

Također je dodao je kako je odluka visokog predstavnika zakašnjela.

- Vladajuće strukture nisu mogle imati ni poželjeti boljeg stranačkog aktivista od Christiana Schmidta. Prvo je unazadio transparentnost izbornog procesa, čime je praktično omogućio nikad lakšu krađu izbora vladajućim strukturama, tako da smo mi više energije potrošili na transparentnost izbornog procesa nego na promociju političkih ideja, a sada je nametnuo izmjene Ustava. Da je to uradio makar mjesec dana ranije, prije početka izborne kampanje, izbori bi sigurno bili bolji i transparentnije. Ljudi ne bi bili žrtve bilo kakvih strahova s obje strane, bilo od majorizacije političkog Sarajeva ili svega onoga čime je Izetbegović plašio svoje birače - dodao he Raguž.

Što se tiče izbornih rezultata, predsjednik HRS-a kazao je da je još rano o tome govoriti, iako ga prve informacije s terena ohrabruju.

- Ovako na prvu, mogu reći da će biti jako dobro za HRS, pod uvjetom da nas ne pokradu. Bojim se samo poništavanja listića kad dođe do brojanja glasova - kazao je Raguž.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:48