StoryEditor
okrugli stol u mostaru

Raguž: Nastavlja se gaženje ljudskih prava, doživjet ćemo krizu koju će proruski element jedva dočekati zloupotrijebiti

Piše Fena/Dnevnik.ba  /  22.04.2022., 13:36h
- Proruski element će jedva dočekati zloupotrijebiti krizu u BiH da fokus s Ukrajine prebaci na BiH, odnosno da se kriza generira na područje zapadnog Balkana – rekao je Raguž.

Na nama iz BiH sada je odgovornost da zajedničkim snagama izgradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda, ali i po mjeri svakoga čovjeka, a ne po mjeri političkih elita ili onih koji žele nametanjem politika graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri samih sebe – istaknuo je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, nakon okruglog stola održanog u petak u Mostaru gdje su sudjelovali Europski konzervativci i reformisti (Klub zastupnika u Europskom parlamentu - ECR).

Ocjenjuje da će se izbori u BiH održati u listopadu što je, kako kaže, bilo jasno još prije više od godinu dana.

- Došli smo u situaciju da ćemo vrlo vjerojatno na izborima u BiH doživjeti ponovno gaženje naših ljudskih, političkih i građanskih prava kandidiranjem Željka Komšića na mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva - naglasio je.

Smatra kako će to Bosnu i Hercegovinu uvesti u jednu ogromnu postizbornu krizu.

- Doživjet ćemo krizu ne samo po pitanju gaženja ljudskih prava, nego i praktičnu krizu. Po mojoj procjeni, ponovno se neće moći formirati Vlada FBiH, kao ni Vlada HNŽ-a, na primjer. Imat ćemo treći mandat istih ljudi koji obnašaju već drugi mandat u tehničkom mandatu. Vrlo vjerojatno se neće moći formirati ni domovi naroda. Imat ćemo kaotičnu situaciju u Bosni i Hercegovini – ističe Raguž.

Podsjeća kako će koncem godine isteći mandat EUFOR-u, navodeći kako "Rusija i Kina neće dopustiti da se taj ugovor produži".

- Proruski element će jedva dočekati zloupotrijebiti krizu u BiH da fokus s Ukrajine prebaci na BiH, odnosno da se kriza generira na područje zapadnog Balkana – dodao je.  

Smatra da se Republika Hrvatska mora proaktivnije uključiti prvenstveno u rad PIC-a, Vijeća za implementaciju mira gdje je Hrvatska član, ali i u Vijeću Europe.

- Hrvatska ne iskorištava dovoljno svoj diplomatski potencijal. Mora se angažirati sav diplomatski kapacitet Hrvatske koji ima kako bi se šteta sanirala, ali i kako bi se BiH napravila po mjeri sva tri naroda – kazao je Raguž.

Govoreći o okruglom stolu u Mostaru, istaknuo je kako je tu nazočila najbrojnija delegacija Europskog parlamenta koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih desetak godina.

- Kao što vidite, nisu otišli niti u Banja Luku, niti u Sarajevo. Došli su u Mostar. Cilj je da se Međunarodna zajednica upozna sa stvarnim problemima Bosne i Hercegovine i sa životom običnog čovjeka – zaključio je predsjednik HRS-a. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 14:40