Article_Top_970x250

Raguž: Kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona nastaviti protivljenje asimiliaciji i diskriminaciji Hrvata

predsjednik kluba utemeljitelja hdz bih

Raguž: Kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona nastaviti protivljenje asimiliaciji i diskriminaciji Hrvata

lip 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Kada s nužne distance povjesničari budu istraživali uzroke rata u bivšoj Jugoslaviji vjerojatno će zaključiti kako je do njega, između ostalog, došlo jer ni jedan jugoslavenski narod, prije svih Srbi i Hrvati, nisu željeli postati nacionalna manjina u državama koje su nastajale raspadom Jugoslavije, izjavio je Željko Raguž, novoizabrani predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ BiH.

-Sličan su odnos, uz Srbe i Hrvate imali i Muslimani, kasniji Bošnjaci u BiH što se posebice vidi po njihovu stavu prema opstanku BiH u sastavu krnje Jugoslavije, bez Slovenije i Hrvatske. Posebice je to bilo snažno izraženo u Bosni i Hercegovini gdje su jedni narodi trebali izgubiti ono što su imali da bi dobili drugi koji su to nekada ili nikada imali, kazao je Raguž u intervju za portal politika24.net.

On je rekao kako ostvarenu prevlast Dejtonskim sporazumom i ustrojem dva većinska entiteta, srpskog i bošnjačkog, srpski i bošnjački politički predstavnici u RS i FBiH zloupotrebljavaju nad Hrvatima i Bošnjacima u RS-u i Hrvatima i Srbima u F BiH.

-Iako još uvijek u statusu naroda, Hrvati su u RS objektivno svedeni na status manjine bez posebno zajamčenih prava. Od bošnjačkih političkih stranaka u BiH, kroz alijansu, platformu i trostruku bošnjačku zlouporaba izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH to se isto pokušava realizirati i u FBiH.Zbog takvih ciljeva institucionalni i individualni nositelji političkog identiteta Hrvata u BiH pred svjetskom i domaćom javnosti stalno se nastoje diskreditirati i kriminalizirati, kazao je Raguž.

Neovisno od kontinuirane krize većeg ili manjeg intenziteta kroz koju prolazi BiH nužno je, po njegovu mišljenju, nastaviti “naše dosadašnje opravdano protivljenje diskriminaciji i asimilaciji Hrvata u političkom životu BiH kroz ustavne promjene i donošenje novog izbornog zakona te negiranju i krivotvorenju motiva i rezultata Domovinskog rata i svih prošlih povijesnih pokušaja ostvarenja hrvatske narodne slobode u BiH”.

Dnevnik.ba