StoryEditor
Lider HRS-a

Raguž: Fikcija je da odluka Schmidta ide u prilog Hrvatima. Nije riješena presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića

Piše desk  /  17.10.2022., 19:01h

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatska republikanska stranka, u Danu uživo na N1 ocijenio je kako izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, ne idu u prilog Hrvatima. Naprotiv, smatra on da će ovim izmjenama "bošnjačka politička elita moći diktirati i blokirati sve procese u Federaciji BiH".

Bili ste nedavno u OHR-u. Jeste li zadovoljni onim što ste tamo čuli?

Bio sam sa zamjenikom Christiana Schmidta, koji dolaze iz SAD-a, i nije mi znao pojasniti odluku visokog predstavnika iz izborne noći. Prenio sam mu da smo imali najkriminalnije izbor u povijesti Bosne i Hercegovine, gdje su vladajuće strukture učinile neviđenu krađu demokracije. Ako se ne uvede elektronska i tehnološka reforma izbornog procesa, da se npr. uvede skeniranje listića – izbori će biti bespredmetni. Sav kriminal i korupcija počinju i završavaju se izbornim procesom.

Pokazalo se da smo parodija od države kada visoki predstavnik u izbornoj noći mijenja pravila. Sama je fikcija da ova odluka ide u prilog Hrvatima. Samo se kozmetički rješava pitanje izbora izaslanika iz hrvatskog naroda. Nije riješena presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, iako Schmidt kaže da jest. To nije istina. Bošnjačka politička elita može diktirati i blokirati sve procese u Federaciji BiH. Tako da ova odluka ne samo da ne ide u prilog Hrvatima nego daje ogroman paket moći u ruke bošnjačke politike. Oni rokovi koje je Schmidt zadao su samo jedna fikcija. Što će se dogoditi ako se prekorači rok? Ne događa se ništa. Ako nema kazni ti rokovi su besmisleni. On je usložnio odnose u Bosni i Hercegovini.

Čime ste nezadovoljni? Čekate li potvrdu rezultata, pa da podnesete žalbe SIP-u?

Mi smo se već u petak obratili SIP-u s inicijativom da djeluje na cijelom nizu biračkih mjesta gdje je dokazano da se dogodila krađa demokracije. S gađenjem gledamo na ove izbore jer se dogodila neviđena manipulacija. Imate cijela naselja i općine gdje je bila natprosječna izlaznost, negdje i po 100 posto. To je prosto nemoguće. Mi smo matematički dokazali na kojim mjestima su se dogodile krađe.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 15:50