StoryEditor
lider HRS

Raguž: Dio ‘Osmorke’ predlaže ideje koje promovira SDA koja je nezaobilazan faktor

Piše D  /  06.04.2023., 22:39h

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž, uoči današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati informacija predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara o imenovanju Vlade FBiH, kazao je kako će zastupnici danas “primiti k znanju informaciju koju je predsjednica Federacije uputila u proceduru i ne vidi što bi se tu još moglo dogoditi”.

– Vjerojatno će tu biti nekakvih govora, prijedloga, replika, replika na replike, ali ništa značajno se neće promijeniti. Mi tapkamo na mjestu i nastavit ćemo tapkati na mjestu – kazao je Raguž za sarajevski portal Avaz, dodavši kako je aktualna većina dala legitimitet Stranci demokratske akcije izborom Refika Lende, da ima svoj kontrolni mehanizam za formiranje izvršene vlasti u FBiH, te da je situacija nepromijenjena.

Tri moguće opcije

Kazao je da su moguće tri opcije.

– Ili će se uključiti SDA u novu većinu ili će nam ostati aktualni premijer Fadil Novalić najmanje godinu dana ovisno o pravomoćnosti presudi ili Christian Schmidt donijeti neku odluku – kazao je, dodavši da će danas samo ispuniti formu poštivanja rokova koje je dao Schmidt i da dalje od toga neće ići.

Dodao je da su u Zastupnički dom stigla dva prijedloga rješenja za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jedan je uputio DF, a drugi Stranka za BiH i NES.

– Prijedlog DF-a je populistički, on služi samo za dobivanje političkih poena jer je u suštini utopija. Govoriti o izmjeni Ustava u ovakvim političkim okolnostima je ništa drugo nego marketing – kazao je Raguž.

“SDA je faktor koji se ne može zaobići”

S druge strane za prijedlog SBiH-a i NES-a je rekao da ide praktično u pravcu onoga što u posljednje vrijeme zagovara SDA, a to je da se ide s trajnim rješenjem s kojim će se moći većinom u Zastupničkom domu izglasavati izvršna vlast.

– Može se vidjeti da dio Osmorke praktično promovira i predlaže ideje koje promovira SDA. Ako su dio većine kako je moguće da predlažu rješenja koja je iznosila ranije SDA – kazao je Raguž.

Dodao da “tko je malo politički pismen” zna kako stvari funkcioniraju i da se on, “koliko god to bilo nepopularno”, slaže sa SDA da su oni faktor koji se ne može zaobići, zato što oni imaju većinu u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda.

– To se mora jednostavno poštovati – zaključio je.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 01:38