StoryEditor
"domaći troškovi"

Rafalei opet poskupjeli, ovog puta za 29 milijuna eura

Piše desk  /  03.12.2021., 09:19h
Portal Obris objavio je i graf u kojem su podaci proračunskih dokumenata od 28. listopada ove godine te navodi vlade o borbenim zrakoplovima mjesec dana kasnije, koji se ne poklapaju u iznosima.

Pred posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu i potpisivanje ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Rafale, hrvatska javnost saznala je da su francuski borbeni zrakoplovi poskupjeli za dodatnih 100 milijuna eura. 

Ispostavilo se da cijena za borbene avione više nije 999 milijuna eura, nego 1.1 milijardu eura.

No, kako sad donosi specijalizirani portal Obris, to nije jedino poskupljenje. Naime, francuski borbeni zrakoplovi poskupjeli su za dodatnih 29.5 milijuna eura.

"Ako se tih 1.155 milijardi eura šestogodišnjeg otplatnog plana usporedi s ciframa vidljivim iz samih proračunskih dokumenata Ministarstva financija koji se odnose na period 2021. (rebalans) do 2024. (prijedlog proračuna za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu), tu se vidi još jedno povećanje zacrtanih novaca za posao kupovine francuskih borbenih aviona", objavio je Obris, dodajući da je daljnji porast cijene posla na hrvatskoj strani vrijedan još 220.515.404 kune (oko 29.5 milijuna eura) u prve četiri godine otplate francuskih borbenih aviona. 

Portal Obris objavio je i graf u kojem su podaci proračunskih dokumenata od 28. listopada ove godine te navodi vlade o borbenim zrakoplovima mjesec dana kasnije, koji se ne poklapaju u iznosima.

image

Povećani iznosi

ORBIS.ORG -

Igor Tabak, vojni stručnjak, analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost te član saborskog Odbora za obranu, pojašnjava za Index da je vidljivo iz tablice da su plavi stupci iz proračunskih dokumenata koje je vlada objavila na sjednici 28. listopada, dok su crveni stupci iz otplatnog plana, sa sjednice vlade od 24. studenog, a usporedbom dva grafa vidljive su razlike.

"Dakle, kada se usporede četiri rate vidljive iz rebalansa, onog koji je usvojen 12. studenog u saboru, i proračuna o kojem se raspravljalo ovog tjedna, ti se brojevi ne razlikuju od onih za istu godine iz otplatnog plana. Odnosno, na četiri godine je sumirana razlika 220 milijuna kuna ili oko 29 i nešto milijuna eura", kaže Tabak za Index, dodajući da je o toj razlici ovog tjedna konkretno pitao na Odboru za obranu. "Naime, pitao je radi li se o nekoj grešci ili je zaista riječ o stvarnoj razlici", rekao na je Tabak.

"Pojašnjeno mi je tada da se radi o tim nekim domaćim troškovima", kaže Tabak, dodajući da mu je ravnateljica zadužena za financije u MORH-u te troškove objasnila da je riječ o nekim dodatnim troškovima koji nisu samo vezani za ugovor već i za službena putovanja, dnevnice, troškove obuke i drugo.

"Sudeći prema odgovorima i tim pojašnjenjima vjerojatno će tako i za 2025. godinu  i 2026. godinu biti nekih dodataka, a koji će biti vidljivi kada na red dođu proračunske brojke i za te godine", zaključuje na kraju Tabak.

Dnevnik.ba

30. rujan 2022 16:26