StoryEditor

Radovan Karadžić dobio mirovinu

Piše D  /  09.11.2018., 08:11h

Prvi predsjednik Republike Srpske i haški osuđenik Radovan Karadžić, službeno je postao umirovljenik u 73. godini života.

Umirovljenički status ima već tri mjeseca, potvrdili su za ATV u Fondu PIO RS, ali i njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević. Krajem 2016. godine, u 71.godini života, Karadžić  je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu.

U Fondu PIO su sproveli upravni postupak, donijeli rješenje i odobrili mirovinu.

"Gospodin Karadžić, ima pravo, po osnovu radno stečenih prava iz Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, pravo na mirovinu kao svi drugi  građani, osiguranici Fonda MIO RS ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosioca nekih od ino osiguranja sa kojima BiH i RS ima potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju", kaže Mladen Milić, direktor Fonda MIO.

Prvi predsjednik RS-a skupio je nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u fondu MIO utvrdili da su plaćeni doprinosi. Radovan Karadžić izdržava prvostupanjsku 40-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, a mirovinu preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen Karadžić.

Kćerka Sonja Karadžić Jovičević, kaže da mirovina njenom ocu nije obračunata za sve godine radnog staža.

"Paradoks je da period kada je bio predsjednik nije obuhvaćen zbog nekompletirane dokumentacije, što je u principu isključivi problem birokracije tog vremena i kasnije. Ja se zaista nadam da će to u narednom periodu biti riješeno, u zakonom predviđenim okvirima, jer mislim da je nečuveno da postoji trag da je radio u uredu predsjednika, ali ne i da li je bio vozač, ložač, portir ili predsjednik. Pogotovo ako imamo na umu da nije tamo gdje trenutno jeste zato što je krao trešnje, nego zato što je bio predsjednik i vrhovni zapovjednik", kaže Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Prije tih funkcija koje je obnašao od 1992. do 1996. godine, Radovan Karadžić radio je kao sanitarni i medicinski inspektor, što je njegovo srednjoškolsko obrazovanje, bio je pisac u Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković" u Sarajevu, radio je kao liječnik u domovima zdravlja i na UKC Košovo.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:27